Annons från Gjensidige försäkringsbolag

Gjensidige försäkringsbolag – detaljer som är viktiga kring bilförsäkringen

En undersökning som gjorts av Gjensidige visar att cirka sex av tio personer är nöjda med den ersättning de fått genom bilförsäkringen. Samtidigt finns det risk att bli besviken när något inträffar med bilen om det saknas insikt i vad bilförsäkringen täcker. Det kan även finnas anledningar att under försäkringsperioden löpande uppdatera bilförsäkringen.
Gjensidige försäkringsbolag – detaljer som är viktiga kring bilförsäkringen - Gjensidige_photo-1573703748445-db7f417e0d9a

 

Missa inte att uppdatera försäkringen vid dessa situationer

Försäkringstagaren får ange flera olika uppgifter i samband med att en försäkring tecknas. Bland annat beräknat körsträcka per år. Det är en uppgift som i de flesta fall ligger till grund för årspremien för en bilförsäkring. Vid byte av arbetsplats eller förändrad livssituation kan det ske att körsträckan bli längre. Då är det viktigt att anmäla det till sitt försäkringsbolag. Det gäller även om körsträckan blir betydligt kortare på ett år då riskerna bedöms utefter antal körda mil.

Att anmäla adressändring till sitt försäkringsbolag är också viktigt. Försäkringsbolagen frågar bland annat efter bostadsadress vid beräkning av årspremien. Byte av bostadsort kan påverka årspremien för bilförsäkringen, det kan leda till såväl högre som lägre premie.

Viktigt att sätta sig in vad som ingår i försäkringen

Även om många vet ungefär vad bilförsäkringen täcker är det enligt Gjensidige viktigt att bekanta sig med vad som ingår i bilförsäkringen och sätta sig in i vad som ersätts. Framför allt om livssituationen ändras. Det kan variera mellan försäkringsbolag och vilken nivå som valts samt eventuella tilläggsförsäkringar. Delar som assistans och bärgning kan vara mycket viktigt för den som kör ofta och långt. Det kan även vara viktigt att få ersättning som täcker hyrbil om något händer.

Ibland kan det vara en avvägning mellan halvförsäkring eller helförsäkring. Då är det framför allt bilens värde och ålder som avgör. Det är onödigt att vara överförsäkrad, ibland kan en tilläggsförsäkring vara mer lönsam. Jämför därför försäkringar årligen och vara noga med att läsa jämförelsetabeller mellan vad som ingår i respektive bilförsäkring.

När är det lämpligt att göra ändringar i bilförsäkringen?

I de allra flesta fall går det att göra en uppgradering av bilförsäkringen under försäkringsperioden. Det är även möjligt i de allra flesta fall att teckna en tilläggsförsäkring om det skulle behövas. Däremot är det sällan det går att göra en nedgradering. Försäkringsperioden för bilar är i regel ett år. Eventuella nedgraderingar görs i regel i samband med förfallodatumet. Det är även då det är lämpligt att göra eventuellt byte av försäkringsbolag.

I samband med byte av försäkring är det extra lämpligt att granska villkoren och vad som ersätts. Det kan finnas regler och begränsningar som skiljer sig mellan försäkringsbolag. Genom att välja ett försäkringsbolag som är transparent med villkoren är det mindre risk att bli besviken.

 

Denna artikel är en annons från Gjensidige försäkringsbolag,
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets