IPO för branschledande agritechbolag i hållbarhetssektorn

Lyckegård Group är branschledare i Norden när det kommer till att utveckla lantbruksbranschen till att bli mer hållbar. Nu gör bolaget IPO på Nasdaq First North.

Christian Bjärntoft är utbildad civilekonom med mångårig erfarenhet inom affärsutveckling och sälj. Bland annat har han tagit ett bolag till Shanghaimarknaden. Sedan 2019 är han vd på Lyckegård Group med uppdraget att kommersialisera och växa försäljningen i Europa. Både genom organisk tillväxt men framför allt genom en stark förvärvsstrategi har bolaget ökat i omsättning från ca 7 miljoner till drygt 40 miljoner på bara två år. Nu gör bolaget IPO med fokus på att bli branschledande även i Europa.

— Vi är ett tillväxtföretag inom agritech. Vår målsättning och vision är att lämna över en jord till nästa generation som är i bättre tillstånd än vad den är idag. Vårt fulla fokus ligger på hållbar odling och hållbara lantbrukare. Vi vet att lantbrukarna där ute gör så gott de kan för att arbeta hållbart men det är svårt. Här kan vi bidra med nya lösningar och bred kunskap inom hållbarhet genom att erbjuda produkter som hjälper lantbrukarna att jobba exempelvis mer mekaniskt än kemiskt, säger Christian Bjärntoft, vd.

Att det finns en bransch för ekologiskt odlade råvaror förstår de flesta. Vad man troligtvis inte vet är att så lite som 6–7 % av Europas odlade areal anses ekologisk. Detta vill EU och IPCC ändra på och driver nu en omställning som innebär att man vill se 25 % ekologisk hållbar areal innan 2030. Att kraven för att odla hållbart ökar ute hos bönderna är därmed ett faktum.

— Vi har gjort en enorm tillväxtresa och behovet av ekologiskt och hållbart lantbruk ökar bara med tiden. I samband med IPO:n kommer vi att fortsätta jobba med vår förvärvsstrategi och siktar på minst ett förvärv om året. Det finns många intressanta produkter på marknaden som passar oss. Vi kommer även att bredda vårt säljteam för att också fortsätta växa organiskt. Vi räknar med en omsättning på mellan 230–260 miljoner kronor år 2025. Vi har idag försäljning i Tyskland, Baltikum, Benelux och England. Vi ser att det finns en större potential för oss i dessa länder och här vill vi ta ytterligare ett steg med en tydligare tillväxtplan. Utöver det kommer vi fortsätta stärka vår position i Norden som branschledande och samtidigt jobba för att bli branschledande även i övriga Europa, säger Christian Bjärntoft, vd.

Lyckegård Group har idag flertalet produkter för hållbar odling i sin produktportfölj varav två patenterade produkter, Cameleon och Combcut. Cameleon är ett modulärt redskap som kan kombineras och användas för ett flexibelt och effektivt jordbruk även utan bekämpningsmedel. Produkten är ensam i sitt slag på världsmarknaden. Läs mer om Lyckegård Group här.

Erbjudandets storlek: Erbjudandet omfattar högst 5 445 360 nyemitterade aktier motsvarande ett värde om cirka 32,4 MSEK
Pris: 5,95 SEK per aktie
Teckningsperiod: 20 januari – 3 februari 2022
Bolagsvärde: Cirka 59,9 MSEK (pre-money)
Minsta teckning: 1010 aktier, motsvarande 6009,50 SEK
Första dag för handel: 21 februari 2022

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.