IPO-guiden hissar två flaggor inför Lyckegårds notering

Affärsvärldens IPO-guide har granskat Lyckegård inför noteringen på First North och hittat två flaggor.
Lyckegård IPO
Genrebild. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB & Afvscanpix / TT / kod 20520
Lyckegård
Lista First North
Storleksklass Mikrobolag
Börsvärde efter noteringen 92 Mkr
Sista teckningsdag 2022-02-03

Den 21 februari noteras Lyckegård på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat två flaggor, en för hög emissionskostnad och en för storaffär inför IPO.

Vad gäller första flaggan, för hög emissionskostnad, är tolkningen för ett IPO-bolag med höga emissionskostnader att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass. Lyckegård betalar cirka 5 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 16,0% av erbjudandet.

”Vi valde att genomföra bryggfinansiering inklusive teckningsåtagande under hösten och i och med den fick vi med oss både befintliga ägare men även nya investerare. Kompensation för brygglånet samt teckningsåtagande i nyemissionen är nyemitterade aktier inför noteringen, dessa räknas in som emissionskostnad. Vi valde att hålla tempo och momentum uppe för att förbereda expansion inför 2022 genom tidigarelagda inköp av komponenter som bland annat finansierades av brygglånet”, kommenterar Lyckegårds VD Christian Bjärntoft.

När det kommer till flaggan för storaffär inför IPO förvärvades Gothia Redskap & Ekoväxt med produkten Cameleont i mars 2021. Bolaget står för en stor del av koncernens omsättning.

”Vi är tacksamma över att ha förvärvat Gothia Redskap & Ekoväxt och förväntar oss att förvärvet kommer bidra till en stor del av vår tillväxt under 2022 och framöver. Lyckegårds affärsidé är att uppnå lönsam tillväxt, både organiskt och via förvärv”, kommenterar Christian Bjärntoft.

Vidare noteras, under flaggan cv med plumpar, att styrelseordföranden i Lyckegård var ledamot i två livsmedelsföretag som försattes i konkurs under 2020 och 2021. De båda bolagen ingick i samma företagsgrupp (Ceres). Dock upplever IPO-guiden inte konkurserna som elakartade och stannar därmed vid en upplysning.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL SIDAN FÖR LYCKEGÅRD PÅ IPO-GUIDEN

FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE

En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.

Sista teckningsdag är torsdag den 3 februari och teckningskursen uppgår till 5,95 kronor.

Bolag Status Lista Sista teckningsdag Första handelsdag Affärsvärldens analys
HODL Spac Inväntar notering Spotlight 2022-01-13 2022-01-21 Lär här
Learning to Sleep Teckningstid pågår First North 2022-01-25 2022-02-03
Newbury Pharmaceuticals Teckningstid pågår First North 2022-01-25 2022-02-04
Hubbster Teckningstid pågår NGM SME 2022-01-28 2022-02-11
Lyckegård Teckningstid pågår First North 2022-02-03 2022-02-21
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.