Annons från ISR, Immun System Regulation

ISR:s årsplan: Avsluta hivstudie och utveckla coronavaccin.

Beskedet från tyska myndigheter att de får genomför sin hivstudie i landet har gett den svenska läkemedelsutvecklaren ISR fått extra fart under vingarna. De sista patienterna är på väg in i studien och bolaget tror på ett resultat redan i år. Dessutom växlar de upp utvecklingen av ett coronavaccin med finansiering av Vinnova.
ISR:s årsplan: Avsluta hivstudie och utveckla coronavaccin. - ISR_image003

Den svenska läkemedelsutvecklaren ISR, Immun System Regulation, är det lilla bolaget med en pipeline i klass med branschens stora drakar. Trots coronapandemin har ISR:s kunnat fortgå med alla sina projekt. Studien på kandidaten ISR 48 för behandling av hiv har kommit längst och även uppmärksammats av internationella branschaktörer som följer resultatet med intresse.

I höstas fick studien, som redan pågår vid svenska sjukhus, godkänt av läkemedelsverket och etikkommissionen i Tyskland. Nu screenar ISR hiv-smittade personer även i München och Berlin för att hitta patienter till studiens sista platser.

– Målsättningen är att den sista patienten kommer in i studien under årets första kvartal, vilket vi tror vi kan hålla om yttre faktorer så som pandemin inte förändrar läget. Därefter dröjer det sex månader innan vi har slutresultatet. Att utveckla ett nytt läkemedel är, av goda skäl, en lång och noggrann process. Att vi nu närmar oss slutet är därför otroligt kul – det kommer att bli en mycket spännande milstolpe för oss, säger Ola Winqvist, vd på ISR.

Läs de senaste nyheterna från ISR här.

”Då är det första gången”

Det finns också potential för ytterligare ett spännande resultat inom bolagets hiv-forskning. ISR planerar för studier av ISR 48:s effekt på virus som är resistenta mot bromsmedicin. En studie som skulle kunna avslutas redan 2021.

– Har man smittats av en resistent virusstam är prognosen i dag tyvärr väldigt dålig. Men, kan vi få ett positivt resultat – vilket vi är övertygade om att vi kan – skulle det vara väldigt spännande. Då är det första gången någon alls kunnat visa på en möjlighet till bot för de här patienterna, säger Ola Winqvist.

Läs mer om ISR:s arbete här.

Forskningsmedel för coronavaccin

Under 2020 inledde ISR även utvecklingen av ett coronavaccin. I december tilldelades bolaget tre miljoner av innovationsmyndigheten Vinnova för att fortsätta projektet. Ola Winqvist säger att även om de inte är först med ett vaccin, kommer de vara ett nyttigt komplement.

– Vi har valt en annan strategi och satsar på ett pulver-vaccin. De ger inte samma logistikutmaningar och underlättar på varmare platser där det är svårt att hålla kylkedjor. Förhoppningen är att vi inleder kliniska studier redan 2021, säger han och fortsätter:

– Vår princip kommer snabbt och enkelt kunna anpassas för andra luftvägsvirus och därmed kommer vi i framtiden kunna tävla med de största bolagen på marknaden om att vara först.

Affärsmässiga diskussioner med kinesiskt bolag

Sedan tidigare driver ISR även studier av ett potentiellt botemedel mot hepatit B och ett mot cancer. På onkologissidan pågår musstudier och framtagning av substanser för kliniska studier. För hepatit B-kandidaten samarbetar ISR med det välrenommerade kinesiska CRO-bolaget InnoStar Biotech.

– Nu genomför vi pre-kliniska studier. Samtidigt för vi affärsmässiga diskussioner om vårt fortsatta samarbete, säger Ola Winqvist.

Fakta om ISR:s teckningsoptioner:

I samband med ISR:s företrädesemission 2020 emitterades även två serier av teckningsoptioner med nyttjandeperiod under 2021. Den första serien av dessa (TO1) har nyttjandeperiod mellan 24 februari 2021 till och med 10 mars 2021, där teckningskursen kommer fastställas till 70 procent av den volymvägda genomsnittskursen i ISR aktien mellan 9 februari och 22 februari. Handeln med teckningsoptionerna av serie TO1 avslutas 3 mars 2021. Läs mer om företrädesemissionen här.

Denna artikel är en annons från ISR, Immun System Regulation,
den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.