”Världens största penningtvätthärva”

Härvan kring Swedbank är betydligt större än de flesta förstått. Journalisten Birgitta Forsberg är gäst i Bokpodden, som läser hennes nya bok om den skandalomsusade banken.
Erik Wahlin, journalist, Erika Eliasson, vvd på Lendify och Birgitta Forsberg, ekonomijournalist och författare.

Den grävande ekonomijournalisten, SVD-reportern och tidigare Affärsvärldenmedarbetaren Birgitta Forsberg återvänder i sin nya bok till ett av sina verkliga favoritämnen: storbanken Swedbank.

Banken var också ämnet för Birgitta Forsbergs första reportagebok, Fritt fall: spelet om Swedbank, som publicerades år 2010. Den handlar om hur Swedbank var en ytterst nära att gå omkull under finanskrisen, på grund av vidlyftig utlåning främst i de baltiska staterna, där den svenska banken är marknadsledare. Nu tio år senare kommer något som skulle kunna ses som en uppföljning. Och precis som i förra boken handlar det om att banken befinner sig i en djup kris med rötter i Baltikum. Men denna gång är det penningtvätt som får Swedbank att skaka och som leder till att vd:n Birgitte Bonnesen får sparken och ordföranden Lars Idermark (som nyligen gick bort) att avgå, i stora drag samma härva som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i fjol.

Bokpodden avsnitt: 42

Publiceras: Fredag den 6 november år 2020 kl 06.00

Veckans gäst: Birgitta Forsberg, ekonomijournalist och författare

Veckans bok: ”Swedbank – Penningtvätten och lögnerna” (Lind & Co)

Sidor: 407

Bokens utgivningsdatum: 22 september år 2020.

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

Det som förvånande Birgitta Forsberg mest i arbetet med boken är storleken på summorna som tvättats via Swedbanks kontor i Baltikum.

”Man hade sagt länge att Danske Bank är världens största penningtvättshärva. Där var det summor 1 900 miljarder svenska kronor som slussats in och ut ur deras kontor i Estland”, säger Birgitta Forsberg i Bokpodden.

Birgitta Forsberg, ekonomijournalist och författare med sin bok, ”Swedbank – Penningtvätten och lögnerna”.

”När jag, försiktigt, räknar ihop summorna i Swedbank så är 3 000 miljarder i transaktioner som fått minst en varningsflagga.”

För Swedbank har det varit en mycket lönsam verksamhet, vilket kan förklara varför man så länge blundat för regelöverträdelserna, tror hon.

Exakt vad det handlar om för form av penningtvätt är till stor del oklart, men en stor del är troligen skatteflykt, även om också grövre brottslingar har utnyttjat Swedbanks konton. Swedbank fick fyra miljarder kronor i böter av Finansinspektionen, den högsta boten i svensk historia. Banken betalade utan att överklaga.

Swedbank: penningtvätten och lögnerna bygger på ett femtiotal intervjuer, varav en hel del anonyma. De flesta av de svenska huvudpersonerna är med, inklusive tidigare statsminister Göran Persson (S), som i dag är ordförande för Swedbank.

”Han hade inte tid att bli intervjuad förrän dagen efter deadline för boken. Så jag fick skjuta upp hela deadline. Men det var det värt, man måste ju ha med ordföranden.”

Bokpodden med Birgitta Forsberg som gäst går att lyssna på överallt där poddar finns.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.