”Alligator är undervärderat”

Han har bidragit till att ta svensk cancerforskning till nya nivåer sedan 1980-talet. På vägen har han grundat fyra börsnoterade bolag som har ett sammanlagt börsvärde på 6,5 miljarder kronor. Carl Borrebaeck är professor i immunteknologi vid Lunds universitet och han planerar inte att luta sig tillbaka.

Vi håller på med några väldigt intressanta forskningsprojekt här på institutionen. Om de utvecklas som vi hoppas så finns det utrymme för att starta fler bolag”, säger han.

Han är inte längre prefekt på institutionen – han slutade för tre år sedan då han föll för det akademiska åldersstrecket på 67 år. Men han betraktar flera pågående projekt som sina babys. Exakt vad dessa projekt handlar om håller han hemligt. Men den röda tråden genom Carl Borrebaecks forskning genom alla år har varit att bekämpa cancer med antikroppar och att få kroppens egna immunsystem att bekämpa tumörer. Projekten har sin hemvist i ett centrum för cancerforskning inom Lunds universitet som kallas Create Health som han startade 2006. Det är beläget i life science-byn Medicon Village i Lund. Centret har bland annat finansierats av Stiftelsen för strategisk forskning, Vinnova samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här