Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Besvikelse à la Antikrundan”

2020-02-12 18:00

BÖRSGOLVET.

Börsens förmåga att printa nya rekordnivåer får allt fler att dra öronen åt sig. En småkonspiratorisk pocherad piggvar på Sturehof ser klara risker med att effekterna från coronaviruset underskattas av aktiemarknaden.

– Det är fascinerande hur lätt västmedia tuggar i sig coronasiffrorna från Kina, ett land där det är välkänt att BNP-siffrorna under lång tid varit rent hittepå. Att dödligheten skulle ligga stabilt kring 2 procent tror jag kommer visa sig vara en rejäl underskattning. Men det kanske är först när börsbolagen börjar prata ner Q1-estimaten i april som marknaden vaknar.

På Brillos avbytarbänk intet nytt. Jobb­erbjudandena lyser med sin frånvaro, men yngre förmågor verkar premieras.

– Hörde ni om junioren från Bodenholm som får en ny fond på Nordea? Inriktning ny teknik, såklart. Han har väl knappt åldern inne för att handla hos alkoholmonopolet, muttrar en avundsjuk silverräv.

På spelmässan ICE i London snackades det om att närkasinoleverantören Netent gjort en dålig affär.

– När de köpte Red Tiger i höstas så gjorde de ett stort misstag. Den där aktien är ett bottenfiske som lär sluta med bottennapp, säger ett glas Taittinger.

Förra veckans rapportsvep imponerade inte på en köttbullar på Prinsen som vaknar till med dubbla ingefärsshots. Något uppges vara stinky i Lux och industrikonglomeratet Lifco får onda ögat.

– Det var en riktigt usel rapport. Ingen organisk tillväxt och fallande vinst. Ändå handlas aktien med en tillväxtmultipel! Det är helt bisarrt!

Hållbarhetshaussen fortsätter att slå vilt omkring sig. Alla är inte nöjda.

– Handelsbanken har kallat hem kapital från ”oetiska” hedgefonder och lagt i ESG-index. Vem säger att Garo är mer etiskt än hedge? frågar sig en bitter martini med insyn.

Principen ”content is king” tycks gälla i Telias kontroversiella köp av Bonnier Broadcasting.

– Det brukar ju vara det köpande företag som dominerar i ett samgående, men inte här. Det kommer inte att dröja länge förrän det sitter Cmore-folk på alla viktiga positioner i organisationen, mumlar en Weissbier med lätt översolad näsa på stambaren i italienska Dolomiterna.

Inne på H&M har just chocken lagt sig efter tronskiftet.

– En total överraskning. Ingen visste något, skvallrar ett par siffergalna pumps från insidan.

Men även om aktien har lyft sedan beskedet går inte uppvärderingen tillräckligt snabbt.

– Om inte kläderna säljer tillräckligt bra får man sälja aktien i stället. Under hösten har delar ur ledningen varit på roadshow och krängt aktien. Det är något nytt, skvallrar en fashionista från San Francisco.

Förra veckans största hånskratt drabbade enfastighetsbolaget Saltängen Property som i höstas, mitt under brinnande logistikhausse, bestämde sig för att utvärdera en försäljning av fastigheten utanför Västerås som rymmer ett av Icas stora lager. Nu skulle det skäras guld med täljkniv! Men när buden kom in 25 procent, eller 360 miljoner kronor, under senaste värderingen så tvingades bolaget vinstvarna och aktien tappade direkt en tredjedel av börsvärdet.

– Det är som i Antikrundan när mormors fina rokokobyrå visar sig vara en dålig kopia från 1960-talet. Alla med en sund syn på risk har hållit sig undan de här galna enfastighetsbolagen. I bakhuvudet har man ju också att fastighetsindex har rusat 60 procent på ett år, nära 120 procent på två år, i hög grad på uppskrivna fastighetsvärden. Tänk om det finns luft även på andra balansräkningar? frågar sig en Chopard Alpine Eagle.

Ja, tänk om.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom