Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Det hänger på marginalen

2020-01-15 18:00

Billiga försäljningskronor är ingen dålig utgångspunkt vid jakt på undervärderade aktier.

Veckans tabell listar börsbolagen med lägst ev/sales-värdering baserat på analytikerkollektivets prognoser för 2020. På sådana här listor dyker vissa bolag ”alltid” upp, såsom konsultmäklaren Ework, verksamma i en riktig lågmarginalbransch, samt flygbolaget SAS, som ständigt kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan.

Betydligt mer intressant är att leta efter bolag som, förhoppningsvis, bara är tillfälliga besökare på listan. Och då gärna bolag vars ev/sales-värdering är låg i förhållande till: lönsamheten som bolaget levererat historiskt, lönsamheten som konkurrenter levererar eller lönsamheten som bolaget självt siktar på. Serneke värderas väldigt lågt i förhållande till bolagets finansiella mål, men så hänger också mycket av byggbolagets öde på ett enda större projekt: Karlatornet i Göteborg.

På västkusten är det också värt att titta på verkstadsbolaget Gunnebo, som köpstämplades i nummer 48/2019. Avyttringen av en olönsam affär i Frankrike i kombination med ett sparpaket ger förutsättningar till marginallyft framöver.

En annan Affärsvärlden-favorit på listan är mobilspelsbolaget G5, som senast köprekommenderades i nr 51–52/2019. Nuvarande ev/sales-värdering innebär att investerarna implicit har lågt ställda lönsamhetsförväntningar på ett bolag som Affärsvärlden bedömer kan nå tvåsiffrig rörelsemarginal redan 2021.

Fordonsunderleverantören Haldex har ett exotiskt marginalmål på 10 procent ”exklusive satsningar på ny teknik”. En pressad ev/sales-värdering och budstrid häromåret på mer än dubbla den nuvarande börskursen är ändå spännande förutsättningar.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom