Kursraket utan markkontakt

Cellavision rusar fram på börsen trots en inte helt spikrak utveckling i affären. Förväntningarna är skyhöga och bättre ingångsläge i aktien lär komma framöver.
Kursraket utan markkontakt - raket-affarsvarlden-700_binary_6868309.jpg

SÄLJ. För ganska exakt fyra år sedan lyfte Affärsvärlden fram Cellavision som nästa potentiella kursraket inom medicintekniksektorn. Från kursen 26 kronor har aktien sedan tiofaldigats och noterade all-time-high på 261 kronor förra veckan. Aktiemarknaden – liksom Affärsvärlden – gillar tillväxtcase som rider på strukturella väldefinierade trender, som digitalisering i Cellavisons fall. Eller närmare bestämt: digitalisering och automatisering av blodanalyser för både human- och veterinärmarknaden.

Utvecklingen är dock inte spikrak. Tillväxten i det andra kvartalet hamnade i linje med den långsiktiga tillväxten, det vill säga 15 procent i årstakt. Historiskt har orderingången varit relativt ojämn mellan kvartalen. Det senaste året har positiv tillväxttakt i kvartalet följts av negativ i det efterföljande kvartalet. Faktum är att omsättningen det första halvåret i år inte ens orkade upp till förra årets nivå, än mindre vinsten som föll 5 procent. Bolaget har dock skickligt breddat sitt produktutbud de senaste åren, från stora laboratorier inom humanmarknaden till dito inom veterinärmedicin. I slutet av 2018 lanseras produkter för mindre och medelstora human- och veterinärlaboratorier. Den geografiska expansionen fortsätter i kontrollerad takt med några nya länder per år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco