Mycket står på spel

Spelmarknaden exploderar, ändå faller svenska statens inkomster från spel stadigt. Regeringens oskickliga hantering av frågan bådar inte gott.

Förra veckan publicerade Lotteri­inspektionen sin årliga rapport om spelmarknadens utveckling i Sverige. Den passerade lika obemärkt och var lika dyster som de senaste åren. Det vill säga; den reglerade svenska spelmarknadens nettoomsättning föll med 5 procent under 2014. Samtidigt ökade svenska folkets spelande på internet via aktörer som saknar tillstånd i Sverige med hela 40 procent. Parallellt satsades 3,7 miljarder kronor på spelreklam i Sverige under 2014. Det är en ökning med hisnande 50 procent och i princip hela ökningen kommer från bolag som vänder sig till svenska spelare, men drivs utomlands. Allt enligt Lotteriinspektionens uppskattningar som är gjorda med stöd av analysföretaget H2 Gambling Capital.

Rapportens författare konstaterar i för­ordet att det kan det ta lång tid att genomföra en omreglering på spelmarknaden, från det att politikerna tillkännager en sådan intention. Det är minst sagt ett understatement när det gäller Sverige. En mer långsam politisk process än denna är svår att hitta. Problemen är välkända och flera utredningar har redan pekat på hur spelmarknadsregleringen borde reformeras.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här