Ny snurr på dansk verkstad
Först en brasklapp. Branschettan inom vindkraftverk, danska Vestas, väntas i morgon – den 4 maj – presentera sin kvartalsrapport. Innehållet i kvartalsrapporten är av lätt insedda skäl inte inräknat i den analys som ligger till grund för den här artikeln.
Att vi ändå väljer att uttala oss om värderingen av bolaget beror bland annat på att ledningen, med två svenska frontfigurer i spetsen, har levererat träffsäkra prognoser under ett halvt decennium.
I grunden stöder sig de två svenskarna, Bert Nordberg, ordförande sedan 2012, samt Anders Runevad, vd sedan 2013, på den prognos om vinst- och försäljningsutveckling som bolaget publicerat i februari varje år. Så också i år. Det hette då att försäljningen ska nå mellan 10 och 11 miljarder euro, mellan 100 och 110 miljarder kronor samt att rörelsemarginalen väntas uppgå 9 till 11 procent.
Men Vestas är hyfsat förutsägbart också av andra skäl. Konjunktursvängningar har inte fortplantat sig in i bolagets orderböcker utan tillväxten har varit stabil. Internationella klimatöverenskommelser och prognoser om ökad elenergianvändning har tidigare visat sig ha prickat rätt. Och även om elenergin på den nordiska marknaden har drabbats av en priskollaps under senare år har efterfrågan på andra håll i världen varit fortsatt hög. Branschen spår därför en fördubbling av den globalt installerade effekten vindkraft till 1 000 gigawatt år 2026.
För Vestas är det här mumma. Elen används numer inte bara till byggnader och belysning utan i allt högre grad till allt från cyklar och bilar till fartyg. Till och med flygbranschen talar på allvar om att införa eldrivna flygplan. De senaste åren har Vestas försäljning av nya vindkraftverk ökat med i snitt 13 procent årligen och förra året stod kraftverksbyggaren för drygt 15 procent av nyproduktionen i världen. Koncernens omsättning har ökat på ett sätt som andra verkstads-vd:ar mest kan drömma om, från 6 miljarder euro till 10 miljarder euro på fem år. Samtidigt kommer en allt större del av Vestas inkomster från service och underhållskontrakt och det är inom det här området som bolaget ser den största tillväxtpotentialen. Under femårsperioden 2016 till 2020 är ambitionen att växa 50 procent inom serviceområdet.
För att bolaget ska klara konkurrensen, från bland annat kinesiska och indiska tillverkare, räcker det emellertid inte med att konstruera och bygga högre och mer effektiva kraftverk. Det räcker inte med att leverera enstaka kraftverk eller ens hela vindkraftsparker. Det krävs enligt bolaget en delvis ändrad strategi. Vestas planerar därför att bredda verksamheten till produkter som knyter ihop vindkraftverken med resten av elnätet och som ökar interaktionen mellan olika tillverkare typer av grön el.
”Det kan handla om system inom strömstyrning i elnätet, samt tätare samarbete mellan exempelvis sol- och vindkraftskällor i hybridsystem”, enligt Anders Runevad.
Ett par exempel på vad som avses gäller bland annat ett samarbete med ett australiskt företag, som bygger helintegrerade kraftförsörjningsanläggningar med sol- och vindkraft. Det är också i det här ljuset som överenskommelsen med svenska Northvolt, som planerar att bygga en batterifabrik i Sverige, ska ses.
Vestas-aktien har sedan svenskarna tog över rodret mer än tiofaldigats i värde. Aktien har under lång tid varit en Affärsvärlden-favorit, men i april i fjol drog vi ned rekommendationen ett pinnhål. Lite tidigt, men från sommarens toppnivåer har aktien tappat över en tredjedel av börsvärdet.
Nu när kursen tycks ha stabiliserat sig på nivåer strax över 400 kronor, som värderar framtida vinster till 13,7 respektive 14,5 gånger pengarna, är aktien intressant igen. Köp med riktkurs 495 danska kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.