Dumskallarnas sammansvärjning

Populistiska gräsrotsrörelser finns inte bara i politiken utan nu även på eller snarare mot Wall Street. Anti-blankningsattackerna mot Game Stop med flera har likheter med stormningen av Kapitolium. Det är mycket karneval och aggression men allra mest bara ren idioti.
Dumskallarnas sammansvärjning - reddit
Från Reddits hemsida

Hela tiden är det nya saker man måste lära sig. Exempelvis begrepp som:

Stonks: Ett humoristiskt smeknamn på stocks (aktier) som är poppis bland högriskspekulanter.

R/wallstreetbets: Det är adressen till diskussionsgruppen Wallstreetbets på det sociala mediet Reddit. Deras egna beskrivning är målande. ”Som om 4Chan fått en Bloomberg Terminal sjukdom”. Till saken hör att 4Chan är en väldigt kontroversiell sajt full av fake news som gillas av Donald Trump och liknande.

Game Stop: En döende kedja av butiker för dataspel. Alltså en produkt som säljs digitalt nu och i framtiden. Men tack vare Wallstreetbets är Game Stop numera en ”stonk”. Aktien är de senaste veckorna upp nära 2000% som mest. Häromdagen var Game Stop världens mest handlade aktie. (!)

AMC: En annan stonk men också USA:s största biografkedja. Alltså en bransch som plågas svårt av streamingtjänsternas framfart. Andra kända stonks är Blackberry (obsoleta mobiltelefoner) och Hertz (biluthyrning i konkurs). Även Nokia fick lite stonkstatus förra veckan, varpå Affärsvärlden passade på att sälja aktien ur vår portfölj. (Se sidan 33 i tidningen.)

Rubriken på krönikan kan tyckas överlägsen. Men här handlar det faktiskt om en sammansvärjning av personer som själva kallar sig för ”degenererade”, alltså värre än dumskallar. Rubriken syftar också på den fantastiskt roliga boken Dumskallarnas sammansvärjning (1980). Huvudpersonen Ignatius J. Reilly är en lat, fet, arbetslös, självömkande, egoist med en grandios självuppfattning och väldigt negativ syn på i sin omvärld. Ett slags Don Quixote som ser inbillade fiender överallt.

FINANSIELL TRUMPISM

Även här finns en parallell till mentaliteten bakom Wallstreetbets, där en hyperaggressiv retorik mot hedgefonder och alla former av finansproffs frodas. Ett slags finansiell trumpism som just nu visat sig lika chockartat framgångsrik som Donald Trumps triumf 2016.

”Den största fonden i världen är nu Wallstreetbets i termer av förmåga att styra marknaderna. De är superkonfidenta och de använder belåning”, säger en förbluffad hedgefondförvaltare till Financial Times.

”Det är som en myrstack. Varje individ kanske inte kan flytta (kurserna) mycket men om de är tillräckligt många så kan de flytta väldigt mycket”, säger en annan förvaltare.

Metoden är att hetsa massan att med hävstång och derivat gå in tungt i hårt blankade krisbolag.

”Om tillräckligt många människor köper optioner på 40 dollar när kursen är 35 dollar så måste market-makers till slut säkra sin position (hedge:a). På kort sikt kan man på så sätt tvinga sig till att få rätt.”

Effekten blir att det skapas ett tekniskt köptryck som läggs ovanpå de ”degenererades” alla köpordrar. Därav paraboliska kursuppgångar.

”Man ser många överlägsna kommentarer om det här bara är dumma typer. Men det finns helt klart sofistikerade, smarta, eftertänksamma personer som gör det här också”, säger hedgefondförvaltaren till FT.

POSTMODERNT PÅ BÖRSEN

Vad ska man säga om allt detta? Det kopplar bra in på Affärsvärldens långvariga linje som är att centralbankernas galna minusränta och stödköp leder till ännu värre galenskaper i det bredare samhället.

”Vi har passerat jordbrukssamhälle, industrisamhälle, konsumtionssamhälle och är nu i informationssamhället. Kanske på väg in i fantasisamhället där förtöjningarna till verkligheten är kapade och fria fantasier är den ekonomiska motorn”, skrev vi på Affärsvärldens ledarplats i maj 2020 (Hallucinogen drömtripp för ekonomin).

Det är som sagt ganska likt politiken. Både den politiska och penningpolitiska eliten har genom tondöv arrogans och hybris skapat en motreaktion som till stora delar hör hemma på dårhuset. Och samtidigt är den helt naturlig mot bakgrund av de givna förutsättningarna.

Wallstreetbets och dess motsvarigheter över hela världen är ett slags kedjebrev som funkat just nu. Men nu har det gått så långt att kollapsen inte lär vara långt borta. Det kan mycket väl dra med sig andra tillgångar med bubbeltendenser, som krypovalutor, kinesiska aktier och techsektorn i allmänhet.

Veckans Varning: Increasor Tech Invest

Ett helt nystartat bolag som nu gör en nyemission på 24 Mkr inför en ”börsnotering april 2021”. Vi skriver citationstecken eftersom det är extremt osannolikt att bolaget någonsin listas.

Increasor Tech Invest är helt nystartat och det finns inga räkenskaper för koncernen. Verkar inte ha någon bevisad verksamhet men påstår att en värdering på 261 Mkr är rimlig.

Increasor verkar också ha affärsrelationer med börsbolagen QuickBit och Front Ventures som båda har ett tveksamt rykte. Inte minst på grund av oseriöst haussande i olika aktiegrupper på sociala medier.

En av huvudpersonerna bakom Increasor var inblandad i 24Money Spar AB, en härva där tusentals privatsparare förlorade hela sitt sparande. Det hela ledde till åtal för grovt bokföringsbrott och bedrägeri. Varning varning för Increasor alltså!

 

Veckans Ris: Affärsvärlden

Jag risar mig själv för det olyckliga omslaget ”Iliya 4-Ever” häromveckan (Afv #3 2021). Vi försöker ofta vara fyndiga i valet av rubriker och gärna med kulturella eller andra omvärldsreferenser. Reportaget om Iliya Batljans vidunderliga resa illustrerades på omslaget med en blinkning till affischen för filmen Lilya 4-Ever.

Med tanke på att det är en fiktiv historia från 2002 så trodde vi inte det skulle väcka anstöt. Här hade vi fel. Många tog illa vid sig, vilket jag beklagar. Journalistik måste kunna förarga men här var det inte alls motiverat. En minnesbeta för framtiden!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.