Innehåll från annonsör

Prognosen: Det händer med börsen under 2019

Kommer börsen att stå pall för de globala handelsfriktionerna och det europeiska läget? I sin aktiemarknadsutsikt ger Fisher Investments Norden sin prognos på kommande årets viktigaste förutsättningar.
Prognosen: Det händer med börsen under 2019 - artikel4_binary_6948395.jpg

De europeiska avkastningarna har inte varit lysande under 2018. Inte allt så förvånande har Italiens kontroversiella budget, Brexit-bråk, populism och andra krafter dämpat aktiemarknadens sentiment. 
Inte mindre betydelsefullt har rädslor för att Europeiska centralbanken ska avsluta QE och tillgångsköpen varit. Men trots detta finns det faktorer som tyder på en ny riktning. Detta konstaterar Fisher Investments Norden och belyser att det därmed finns tillfälle att satsa på dessa nationer.

Få den kompletta Aktiemarknadsutsikten och regelbundna insikter här.

”Obefogade rädslor och osäkerhet”

Samtidigt tror Fisher Investments Norden att politisk osäkerhet avtar och att oron kring detta är obefogad vilket kommer att möjliggöra ett mer positivt synsätt bland investerarna. Rädslan för att Italiens populistkoalition och eventuellt försvårat samarbete med Bryssel, eller i värsta fall; en utgång ur euron – bedömer de som uppförstorad. Framtiden är antagligen betydligt ljusare, menar Fisher Investments Norden.

Enligt deras åsikt kommer en potentiell utgång ur EU för Storbritannien i mars 2019, utan ett nytt handelsavtal sannolikt sprida en omfattande lättnad genom att det som investerare fruktat faktiskt händer, utan att resultera i någon katastrof.

”Inte för het, inte för varm”

Problemen i Argentina och Turkiet har skapat stora rubriker, men tillväxtmarknader växer i allmänhet snabbt, och stärker efterfrågan på varor och tjänster från i-länderna1. Fisher Investments Norden tror på vidare tillväxt inom de amerikanska och kinesiska ekonomierna, där effekterna av handelstullar blir tillfälliga. Man konstaterar att flera nya handelsavtal är på gång, vilket motverkar protektionistiska rädslor.

Den så kallade ”Guldlock-ekonomin”, inte för het eller för kall, fortsätter med måttlig tillväxt och låg inflation, menar Fisher Investments Norden. Den jämna temperaturen förutser man vidare att gälla över stora delar av världen.

I sin aktiemarknadsutsikt för 2019 lägger Fisher Investments Norden fram flera argument för varför de positiva avkastningarna kommer att hålla i sig en bra bit in i det nya året. Åtminstone det första halvåret tros präglas av detta. Ett av argumenten för utveckling på den amerikanska marknaden är att presidenters tredje år, historiskt sett har varit den mest genomgående positiva perioden med högst avkastning2.

Få den kompletta Aktiemarknadsutsikten och regelbundna insikter här.

1. Källa: FactSet, från 9/10/2018.

2. Källa: Global Financial Data, Inc., från 23/1/2018. S&P 500 Total Return Index, 1/1/1926 – 31/12/2017.

<span class='js-extra-html' data-iframe='‘>

FAKTA OCH RISKINFORMATION:

Investeringar i finansiella marknader innebär en risk för förlust och det finns ingen garanti för att hela eller delar av det investerade kapitalet kommer att återbetalas. Tidigare resultat utgör ingen garanti eller tillförlitlig indikation för framtida resultat.

Detta dokument utgör Fisher Investments Nordens allmänna uppfattningar och ska inte betraktas som personlig investeringsrådgivning, skatterådgivning eller som en återspegling av kundernas resultat. Det finns inga garantier för att Fisher Investments Norden ska fortsätta ha dessa uppfattningar, och de kan när som helst komma att ändras på grundval av nya uppgifter, analyser eller överväganden. Ingenting häri är avsett att utgöra en rekommendation eller prognos av marknadens förhållanden. Avsikten är snarare att förklara vad vi menar. Nuvarande och framtida marknader kan skilja sig avsevärt från dem som beskrivs här. Dessutom ges inga garantier vad gäller tillförlitligheten hos antaganden som görs i materialets illustrationer.

Fisher Investments Norden är det namn som Fisher Investments Europe Limited bedriver verksamhet med i Sverige, och har utsetts till Årets Förmögenhetsförvaltare tre år i rad av ADVFN. Moderbolaget, Fisher Investments, grundades av investeringsgurun Ken Fisher 1979 och per den 31 december 2019 förvaltar Fisher-gruppen över 850 miljarder kronor för mer än 50 000 kunder världen över.

Fishers enkla investeringsfilosofi bygger på det faktum att utbud och efterfrågan är de enda faktorer som påverkar priset på värdepapper. Kapitalmarknaderna är relativt effektiva på att räkna in all känd information i priserna. Mervärde från aktiv förvaltning kräver därför information som inte är allmänt känd eller att känd information tolkas på ett annat och mer korrekt sätt än andra marknadsaktörer. Fisher Investments Norden erbjuder sina kunder personlig portföljförvaltning, en enkel och transparent avgiftsstruktur, service i världsklass samt lokala representanter som möter kunder där de önskar.

Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.