Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Bottenträff i Brasiliens Avanza
Ogunsen -5% (Neutral)
Konsult- och rekryteringsbolaget Ogunsen värderades lågt (7-8x rörelsevinsten) när vi synade aktien ifjol. ”Det finns tecken på att efterfrågan mattas av och givet den nuvarande värderingen så verkar aktiemarknaden prisa in fallande vinster” skrev vi. Under 2023 minskade rörelsevinsten 25% till 47,1 Mkr (62,5) och aktien föll 5%.
Neobo +21% (Köp)
Bostadsavknoppningen från SBB föll brant när handeln slogs på för drygt ett år sedan. På 13,26 kr slog vi om till ett köpråd då oddsen såg hyggliga ut så länge inte räntan stiger långt över 4%. Nu ett år senare ligger 5- och 10-åriga statsräntor runt 2,2%. Rådet låg länge på minus men sedan botten nära 8,50 kr i höstas har Neobo dubblerats.
Motion Display +36% (Neutral)
Säljer blinkande skyltar som används för marknadsföring i butiker. ”Inledningen på 2023 ser ut att bli god med fin tillväxt. Balansräkningen är dock svag och det finns risk att bolaget behöver ta in nya pengar.” 2023 steg försäljningen 79% till 27 Mkr. Motion Display har dock klarat sig undan emission (vid årsskiftet uppgick kassan till 80 000 kronor).
XP Inc. +69% (Köp)
Den brasilianska nätmäklaren var för ett år sedan under stor press då kraftigt stigande räntor i landet sänkt landets privatinvesterares aptit på aktiehandel avsevärt. Bolaget hade tidigare vuxit mellan 20 till 40% per år men omsättningen hade för ett år sedan stått helt stilla några kvartal. Aktien handlades för P/E 10 vid tiden för vår analys. Med facit i hand träffade vi precis botten i aktien. En kort tid efter vår analys hade aktien gått upp nära 70% och vi tog då hem köprådet. Det visade sig vara lite för tidigt.
RanLOS -71% (Teckna)
Förhoppningsbolag som noterades på First North för ett år sedan med teckningskurs 25 kr. ”Vi lutar åt att man kan chansa på en post i RanLOS. Rådet blir att teckna för småbolagsinvesteraren med mycket hög risktolerans”, skrev vi. RanLOS erbjuder testsystem av uppkopplade enheter med fokus på bilindustrin. Bolaget tog en första ordentlig order i fjol och har byggt upp en pipeline på 70 Mkr i potentiella ordrar. Målet om positivt kassaflöde i slutet av 2024 har nyligen upprepats. Det har dock inte spelat någon roll, sett till aktiens utveckling.
Nimbus -35% (Neutral)
Båtillverkaren Nimbus gjorde för ett år sedan ett förvärv i USA och tog samtidigt in pengar via en riktad emission. Vi skrev att ”nuvarande höga marginaler kring 11% är mest troligt inte uthålliga”. Rörelsemarginalen mer än halverades under 2023 och landade på 5,2%. Aktien har fallit en hel del.
Cibus +9% (Köp)
När vi för ett år sedan gav ett köpråd för fastighetsbolaget Cibus som äger matbutiker såg aktien riktigt billig ut sett till intjäningsförmågan. Kort efter analysen gjorde bolaget en märklig manöver där man tog in pengar i en nyemission för att kunna bibehålla den höga utdelningen. Vi analyserade då aktien på nytt och landade ännu en gång i ett köpråd.
Enad Global 7 -17% (Köp)
Vi gav ett köpråd på spelkoncernen som med delvis nya ägare och ny ledning verkade tagit tag i sina historiska problem och styrt om verksamheten i en mindre riskfylld riktning. När det senare blev känt att de nya nyckelpersonerna i EG7 drivit igenom en affär där EG7 kommer finansiera ett spel som utvecklas i nyckelpersonernas privata bolag slopade vi rådet med en mindre förlust. Tur så, för aktien har fortsatt rasa därefter.
Lammhults -10% (Neutral)
Lönsamhetsproblemen håller i sig för möbeltillverkaren vars resultat nästan halverades i fjol. Nu är dessutom orderläget svagt. Bolagets nya VD jobbar på för att realisera synergier i strukturen. Aktien är billig med 7,7% direktavkastning men hittills har det varit rätt att hålla sig borta.
Solnaberg -12% (Neutral)
För ett år sedan halverade det lilla enfastighetsbolaget Solnaberg utdelningen från 10 till 5 kronor per aktie. Det var en större sänkning än vi hade räknat med, vilket gjorde direktavkastningen lite för låg för att aktien skulle locka runt 116 kronor. Nu i dagarna föreslogs utdelningen höjas till 6 kronor och vi svängde om till ett köpråd på kursen 96 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning