Råduppföljning: Inget bottennapp i poolföretaget

En stark omgång. Köpråden i både Electrolux Professional och poolföretaget Gullberg & Jansson utvecklades starkt. Electrolux Pro har varit en tydlig coronaförlorare medan Gullberg har gynnats av "hemestertrenden" och mer hemmasittande. Det var också rätt att köpa bilkedjan Bilia.

BillerudKorsnäs +49% (Sälj)

Kartongtillverkaren har utvecklats ungefär så svagt vi skissade på, rent operativt. Aktien har dock varit starkare och gått något bättre än index. Ur det perspektivet var det inte rätt att ha ett säljråd men det fanns alltså väldigt många andra platser på börsen där kapitalet gav bättre avkastning under året som gick.

Electrolux Professional +106% (Köp)

Med försäljning mot bland annat hotell och restaurang var detta en avknoppning med dålig tajming mitt under brinnande coronakris. Men skulle bolaget nå en historisk snittmarginal på 11% såg vi en aktie som värderades till låga 8 gånger rörelseresultatet. Den lönsamheten har man inte nått än, även om marknaden nu verkar fått upp hoppet och aktien dubblerats sedan vårt köpråd för ett år sedan.

Boule Diagnostics +2% (Neutral)

”Smärtsamt försäljningstapp väntar” löd rubriken när vi synade blodanalysföretaget Boule Diagnostics för ett år sedan. Vi sålde samtidigt aktien ur Afv-portföljen. Det var rätt beslut då aktien det senaste året varit i stort sett oförändrad medan börsindex återhämtat sig kraftigt. Försäljningen under 2020 sjönk med 18% organiskt. I slutet av nästa år planerar Boule att lansera en ny produktplattform. Vi lyfte aktien till köp nyligen.

NCAB +30% (Köp)

Bolaget förser mindre elektroniktillverkare i väst med billiga kretskort från Kina. En lönsam affärsmodell som NCAB dessutom expanderar genom billiga förvärv. Viruskrisen bet inte på framgången utan NCAB ökade vinsten 15% under förra året och återupptog nyligen förvärvsaktiviteterna. Afv sänkte rådet kring vårt riktvärde (220 kr) i somras. Sedan dess har värderingen stigit avsevärt.

Platzer +13% (Köp)

Vi var positiva till det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget som såg ut att kunna övervintra krisen med stark balansräkning och flera intressanta utvecklingsprojekt. Men när vi snart därefter förstod att ”kontorsdöden” skulle kunna bli ett nytt tema kring kontorsfastigheter fegade vi ur och ställde oss neutrala till aktien. I maj svängde vi dock återigen om till ett köpråd.

Bilia +51% (Köp)

Köprådet i Bilia blev bra. Affärsvärlden gillade framför allt bolagets serviceaffär som har starka marginaler. Efter att aktien stigit över 50% på några månader slog vi om till en neutral hållning i höstas när Volvo Cars förvärvade återförsäljaren Upplands Motor. Någon månad senare sade Volvo upp återförsäljaravtalet med Bilia. Aktien pressades mycket på beskedet men har återhämtat sig och står nu högre än när vi slopade köprådet.

Gullberg & Jansson +69% (Köp)

Bolaget tillverkar och importerar utrustning för pooler. Den största produkten är pool-tak. Mycket riktigt blev detta en virusvinnare på ”hemester-trenden” som Afv spekulerade i. Omsättningen steg 50% och vinsten tre gånger så mycket. Aktien har gått från 14 till 67 kr. Att Gullberg & Jansson skulle utvecklas så starkt var dock mer än vi vågade hoppas på. Tyvärr sänktes rådet för tidigt, på 24 kr.

Sagax Pref +3% (Neutral)

Generellt har vi varit positiva till att köpa Sagax Pref under inlösenkursen 35 kronor. Preferensaktien handlades under den nivån när vi skrev om bolaget för ett år sedan. Då fegade vi dock ändå ur på grund av det mycket osäkra läget i kombination med hög skuldsättning.