Råduppföljning: Vinster i välfärden

Köpråden i både Academedia och GHP utvecklades fint. Det var även rätt att köpa Gunnebo som någon månad senare förvärvades av Altor och Stena.

Academedia +32% (Köp)

Skolbolaget har gynnats av ett stort uppsving inom vuxenutbildningar, vilket var just vad Afv skissade på för ett år sedan. Vuxen-verksamheten drivs nu med marginaler på 14% vilket är en bit över gamla vinstrekord. Den njugga värderingen av aktien kvarstår dock. P/e-talet är 12-13.

GHP Specialty Care +52% (Köp)

Köprådet i specialistvårdskoncernen GHP utvecklades starkt. Covid-19 har spätt på de redan långa vårdköerna i Sverige och GHP är bra positionerat för fortsatt tillväxt skrev vi för ett år sedan. Första halvåret 2021 var den organiska tillväxten 16% jämfört med 4% på helårsbasis 2020.

Assa Abloy +44% (Neutral)

Aktien har gått riktigt bra trots en i Afv:s ögon hög ingående värdering. Men i takt med att Assa presterat stabila siffror har dyrt blivit dyrare. Absolutavkastningen var lysande men relativt index var uppgången något mindre slående.

Storytel -8% (Neutral)

”På kort sikt har osäkerheten ökat då tillväxttakten i Övriga värden väntas sjunka kommande kvartal”, skrev vi när vi synade ljudboksbolaget Storytel för ett år sedan. I våras slog vi dock om till ett köpråd då aktien fallit tillbaka. Vi upprepade nyligen vårt köpråd i samband med halvårsrapporten. Det blir spännande att se vilka effekter samarbetet med Spotify får på tillväxten kommande år.

Coor +22% (Neutral)

Det är svårt att bedöma hur kontorsservice kommer att påverkas av pandemi och ökat hemarbete. Efter en viss kursuppgång för vårt köpråd tog vi hem vinsten i Coor för ett år sedan och satte neutral. Aktien är upp 22% sedan dess men det är mindre än index.

Lagercrantz +101% (Neutral)

Serieförvärvarna har utvecklats otroligt stark på börsen senaste åren. Lagercrantz är inget undantag. Bolaget har parerat viruskrisen helt okej. Aktien värderas nu till 30 gånger rörelsevinsten på analytikerprognoserna för innevarande räkenskapsår 2021/2022. Dyrt har blivit ännu dyrare.

Stillfront -15% (Neutral)

Serieförvärvaren inom mobil- och datorspel dubblerade intäkterna i fjol men vi stannade då med ett neutralt råd. Sedan dess har bolaget hamnat i en djup tillväxtsvacka och aktien rasat. I maj svängde vi om till ett köpråd – för tidigt tycks det eftersom aktien fortsatt falla. Köprådet upprepades nyligen men nu är det upp till bevis i Q4.

G5 Entertainment +7% (Sälj)

Även för mobilspelsutvecklaren G5 har den starka medvinden under 2020 mattats av 2021. För ett år sedan rekommenderade vi att sälja aktien. Den absoluta avkastningen under året blev visserligen positiv men G5 har gått betydligt sämre än index under samma period. Vi skrev nyligen om bolaget igen och landade då i ett neutralt råd.

Gunnebo +44% (Köp)

Altor och Stena la ett bud på 25 kr per aktie. Det var i nivå med det riktvärde vår analys pekade på (25,60 kr) och vi ansåg budet var värt att acceptera. Köprådet blev en riktigt bra affär, med andra ord. Hur bolaget, och aktien, utvecklats på egen hand får vi aldrig veta.