Uppföljning: 4 av 7 rätt

Omgångens vinnare var Byggpartner och Bilia. Även köprådet av Eniros konvertibellån gick bra samt säljrådet av bolagets preferensaktie. Några av de övriga aktierna som analyserades var TQH Nordic, Nibe, Probi, Bahnhof och IAR Systems.
Uppföljning: 4 av 7 rätt - Uppföljning

# Byggpartner +33% (Köp) 

Det var helt rätt att behålla köprådet, särskilt inräknat de feta utdelningarna.

# Bilia +18% (Köp) 

Det var rätt att sätta köp på Bilia. Vi hade också aktien i Börsplus portfölj och fick en fin avkastning. Innan vi dessvärre valde att skifta över till Mekonomen som efter Bilias uppgång och Mekonomens ras såg värderingsmässigt bra ut.

# Eniro aktie, pref och Konvertibellån +15% (Köp) 

Det var rätt att sätta toksälj på Preferensaktien. Det var också rätt att se ett relativt köpläge i konvertibeln. Stamaktien var mitt emellan rådmässigt och även utfallsmässigt om man väger in den medföljande investeringen i den nya obligationen.

# Axkid -19% (Köp) 

Bolagets senaste rapport var en frontalkrock för aktien som rasade drygt 20 procent. Bilbarnsstoltillverkaren verkar gå dåligt i Norden där konkurrens och prispress ökar. Tillväxtsatsningar tynger dessutom kassaflödet och nettoskulden ökar fort.

# BIMobject -11% (Köp)

Vi upprepade köprådet i samband med kvartalsrapporten, några veckor senare sålde vi två tredjedelar av vårt innehav i Börsplus portfölj då kursrusningen hade fortsatt. Det var rätt beslut. Strax innan jul sänkte vi aktien till neutral vilket också det var lyckosamt eftersom aktien därefter har halverats. Trots två korrekta beslut loggas detta köpråd som fel i vår uppföljning.

# Scandi Standard +2% (Sälj) 

Vi trodde förra sommarens superhetta skulle skapa stora problem för kycklingbolaget då nödslakt av grisar och kor riskerade leda till reapriser på konkurrerande köttprodukter. Men utvecklingen blev inte så dålig som vi trott och när det stod klart slopade vi säljrådet i november.

# THQ Nordic +12% (Neutral)

För ett år sedan överraskade dator- och konsolspelskoncernen som så ofta förr med en riktigt stark kvartalsrapport som fick aktien att stiga 20 procent. Vi valde därför att ta hem vinsten på vårt tidigare köpråd. Sedan dess har nya förvärv gett nytt lyft i aktien.

# Alimak +3% (Neutral) 

Hisstillverkare med byggbolag som stor kundgrupp. Aktien tenderar att värderas ganska högt på basis av att majoriteten av vinsterna kommer från den stabila eftermarknaden. Det begränsar dock kurspotentialen och särskilt när arbetet med att ta fram synergier ur bolags stora förvärv går knackigt.

# Nibe +22% (Neutral)

Bolaget ångar på med fin tillväxt och vinstökningar, även om senaste rapporten var åt det svaga hållet. Samtidigt har börsen varit generös och skruvat upp vinstvärderingen något med följd att aktien levererat goda 22 procent i avkastning. Aktien handlas till 19 gånger analytikerprognosen för rörelsevinsten 2021. I vår analys vågade vi inte räkna med högre än 15 gånger, vilket även det känns högt för ett cykliskt bolag.

# IAR Systems -11% (Neutral)

En dyr aktie i ett väldigt intressant bolag. Aktien har kommit ner.

# Bahnhof -36% (Neutral) 

Efter att under lång tid haft köpråd på bredbandsoperatören valde vi för ett år sedan att slopa det. Detta eftersom kursen stod högt (över 35 kr) samtidigt som förväntningarna på datahallsprojektet Elementica var obefogat stora. Aktien har sedan dess fallit kraftigt och i maj vände vi återigen till ett köpråd på kursen 22,70 kr.

# Probi -21% (Neutral)

Vi stängde här ett tidigare lyckosamt säljråd på probiotikaföretaget. Aktien har fortsatt falla ytterligare något men vi har ännu inte sett något köpläge.

# Kabe -5% (Neutral) 

Husvagnstillverkaren har en lågt värderad aktie men vi har lite svårt att se vart ytterligare tillväxt ska komma ifrån. Förra årets införande av nytt skattesystem (”bonus malus”) innebar vissa negativa effekter för husbilar som gjorde att vi ställde oss neutrala till aktien.

# Tagmaster -40% (Neutral) 

Produkter för smarta trafiklösningar. Ska ledningen någonsin lyckas realisera det löfte om fin lönsamhet som ligger i de goda bruttomarginalerna i Tagmasters produkter? ”Utvecklingen är alldeles för osäker för att vi ska våga oss på ett köpråd”, ansåg Börsplus. 2018 blev vinstmässigt ett förlorat år. Nu har ett stort USA-förvärv gjorts för att vända trenden.

# B3 Consulting -39% (Neutral)

IT-konsultbolag. Halvstor och halvdan, tyckte vi för ett år sedan och sa pass på aktien. Bolaget har sedan dess tappat överraskande mycket tillväxt och marginal. I senaste kvartalet var marginalen nere under 2 procent jämfört med 5,8 procent samma period i fjol. Den offentliga marknaden sägs ha blivit sämre.

# Hanza Holding -10% (Neutral) 

Kontraktstillverkaren har under ett par år genomgått en uppbyggnadsfas där ett flertal fabriker konsoliderats. Men det lönsamhetslyft som såg ut att komma för ett år sedan blev inte heller denna gång verklighet för Hanza.

# Nextcell Pharma -33% (Neutral) 

Såhär skrev vi om Nextcell för ett år sedan: “finansieringen i närtid och på sikt är en betydande risk och tills den knuten är löst förhåller vi oss neutrala till aktien. I mitten på juni 2019 slog vi om till ett köpråd, vilket hittills har varit helt rätt då aktien är upp över 50 procent sedan köprådet.

# TargetEveryone -91% (Neutral)

Trots att bolaget harvat på i flera år med sitt webbaserade marknadsföringsverktyg för småföretagare har man nått en alldeles för liten användarbas för att bära de höga kostnaderna. Senaste kvartalen har bolaget dessutom tappat snarare än växt intäkterna vilket gör att de enorma förlusterna skenat.

Här finns uppföljning av alla Börsplus 1300 analyser.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF