Uppföljning
Uppföljning: Fem av sju rätt

BTS Group +11% (Neutral)
2019 var ett bra år för konsultbolaget BTS med fin tillväxt och stark resultatförbättring. I första kvartalet slog viruskrisen till och pressade resultatet rejält. Kanske kan bolagets omställning mot digitala tjänster få genomslag kommande kvartal.
Novotek -2% (Neutral)
Ett mindre konsultbolag inom industriell automation med god lönsamhet. En aktie som värderas till runt p/e 12. I analysen var vi skeptiska till att nuvarande höga marginaler består på sikt.
John Mattson +13% (Teckna)
Fastighetsbolaget som äger ett stort antal hyresbostäder på Lidingö i Stockholm. Det var främst det rabatterade priset som lockade vid börsnoteringen och efter 13 procents uppgång tog vi hem vinsten. Sedan dess har aktien stigit ytterligare nästan 40 procent trots att substansvärdet bara ökat 6 procent under året som gått.
Motion Display -69% (Sälj)
När vi synade Motion Display, som säljer blinkande skyltar för marknadsföring i butiker, var orderstocken svag. Något som aktiemarknaden verkade blunda för. Försäljningen har sjunkit och lägg därtill coronakrisen och en snabbt minskade kassa. Aktien har tappat mer än två tredjedelar av börsvärdet.
Tingsvalvet -5% (Teckna ej)
Bolaget noterades för snart ett år sedan och äger två fastigheter i Karlstad – bland annat den kraschade gallerian Valvet. Köpcentrumet invigdes 2016 men havererade redan inom två år och har nu ganska omfattande ombyggnationsbehov. Detta beskrevs inte alls väl i prospektet och vi såg ingen anledning att teckna aktien. Under coronakrisen har aktien fallit en hel del.
Diadrom -40% (Neutral)
Mjukvarukonsulten Diadrom har under flera år haft problem med att behålla personal på grund av tuff konkurrens om mjukvaruutvecklare. Viruskrisen slår hårt mot bolaget som har tvingats säga upp ett femtontal anställda. Aktien har nästan halverats.
Elekta -17% (Neutral)
Trots att strålterapibolaget klarade sitt ambitiösa mål att sälja 70 system av sin nya spetsprodukt Unity innan halvårsskiftet, så har aktien varit en dålig placering. Vinstutvecklingen är för matt och för volatil för en bestående uppvärdering, tycks det.
Uponor +31% (Köp)
I denna finländska plaströrtillverkare såg vi lågvärderade vattenflöden. Året som följde blev hyggligt bra med en konjunkturstark rörelsemarginal norr om 8 procent. Efter uppvärdering och med betydligt svagare byggmarknader att vänta efter corona vände vi häromveckan till neutral.
Trelleborg +3% (Köp)
Risken för en konjunktursvacka var ökande. Det och mer därtill var dock redan inprisat, menade vi. 2019 blev ett bra år för industrigummitillverkaren. Sedan kom kallduschen i form av covid19-krisen. Nu är prognosläget osäkert och vårt köpråd summerar, med viss marginal, till fel mot en börs som stått sig snäppet bättre.
Beijer Ref -18% (Sälj)
Serieförvärvaren rider skickligt på en stark klimattrend kring miljövänliga kylar och aktien hade varit en återkommande favorit hos Affärsvärlden. Men värderingspremien började se väl dyr ut och insiders sålde. Covid19-krisens initiala börspress i mars kylde ned värderingen till precis lagom under vår riktkurs på 170 kr.
Husqvarna -6% (Köp)
Efter en lång tids omställning hoppades vi få se verktygs- och utomhusprodukt-tillverkaren kunna ta sig över 10 procents rörelsemarginal. Så blev det inte i fjol, när utfallet stannade på knappa 9%. Sedan början av februari har vi vänt till neutral syn, och kravet att Husqvarna bevisar sin lönsamhet först.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning