Värderingen är för hög

IAR Systems har sedan en tid tillbaka haft en trög tillväxtperiod och trenden lär bestå på kort sikt. Adderas en hög värdering så är det lätt att avstå.

VÄNTA Mjukvarubolaget IAR Systems har haft ett trögt år på börsen. Aktien har tappat cirka 10 procent under 2017 jämfört med Mid Cap-index som stigit med lika mycket. 2017 ser ut att bli ett mellanår för bolaget med en trög omsättningstillväxt, likt 2016, samtidigt som rörelsemarginalen redan är på höga nivåer och därmed begränsar vinsttillväxten. Kortsiktigt finns vissa orosmoln kring utvecklingen i USA samt konsolideringen i IAR:s kundled, vilket skapat en viss osäkerhet bland slutanvändarna.

Under årets första nio månader ökade omsättningen med 5 procent i lokal valuta. Ett orosmoln är dock utvecklingen i bolagets största försäljningsregion Amerika under tredje kvartalet, där omsättningen föll med 8 procent i lokal valuta. Vd Anders Skarin refererar till en något turbulent marknad och att vissa lokala satsningar inte givit resultat. Efter delårsrapporten har bolaget kommunicerat en organisationsförändring i USA och att regionchefen har lämnat företaget.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här