Clavister: Försvarare i cyberkriget

IT-bolaget Clavister har inte varit någon bra investering över tid. Så sent som för ett drygt år sedan tvingades bolaget till en räddningsemission och trots det är skuldsättning fortsatt hög. Nu kanske företaget ändå har något bra på gång tack vare stororder från militärkunder och tuffa besparingar på vägen mot lönsamhet.
Clavister: Försvarare i cyberkriget - Clavsiter jan 2025
Clavister säljer bland annat lösningar som förbättrar IT-säkerheten i militära fordon. Under 2023 och 2024 fick bolaget två orders från BAE Systemes där Clavisters lösningar integrerats i stridsfordonet CV90. Foto: Pressbild.
Clavister
Börskurs: 2,33 kr Antal aktier (inklusive utspädning): 309,9 m
Börsvärde: 722 Mkr Nettoskuld: 148 Mkr
VD: John Vestberg Ordförande: Andreas Hedskog

Clavister (2,33 kr) är ett svenskt IT-bolag inom säkerhetslösningar grundat 1997 med säte i Örnsköldsvik. Bolaget har drygt 100 anställda.

Intäkter genereras genom en kombination av mjuk- och hårdvaruförsäljning. Kundkretsen är bred med aktörer inom exempelvis telekom-, energi- och försvarssektorn. På senare år har militära kunder blivit viktigare. Bland annat fick Clavister 2023 en stororder från fordon- och vapentillverkaren BAE Systems.

Huvudägare Bendt

Halmstadbon Per Anders Bendt återfinns i ägarlistorna i ett par mindre noterade bolag. Bland annat är han största ägare i Sweden Buyersclub, tredje största i Clemondo och sjunde största i Transtema. Enligt analystjänsten Holdings uppgår Bendt portfölj till 206 Mkr. Av dessa utgörs 99 Mkr av aktier i Clavister, motsvarande 48% av portföljen.

Från början ägde och drev Bendt en bilhandlare med samma namn i Halmstad. Bolaget såldes sedan 2007.

VD sedan 2017 är medgrundaren John Vestberg. Innan VD-rollen var Vestberg CTO i bolaget mellan 2003 och 2017. Idag äger han aktier för 3,1 Mkr motsvarande 0,5% av bolaget. Ordförande sedan 2023 är Andreas Hedskog som främst är känd som grundare och ordförande i börsnoterade 4C. I Clavister äger Hedskog inga aktier.

Största ägare är privatinvesteraren Per Anders Bendt med 18,9% av aktierna. Bendt finns sedan 2021 i ägarlistan och har succesivt ökat sin andel.

Affärsvärldens huvudscenario 2023 2024E 2025E 2026E
Omsättning 161 185 233 280
 – Tillväxt 12,5% 15,2% 26,0% 20,0%
Rörelseresultat -31 -13 2 22
 – Rörelsemarginal -19,1% -7,0% 1,0% 8,0%
Resultat efter skatt -65 -25 -6 8
Vinst per aktie -1,16 -0,08 -0,02 0,03
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital 33% 19% -18% -25%
Kapitalbindning -77% -30% -25% -21%
Nettoskuld/Ebit -9,2x e.m. 66,6x 6,5x
P/E -2,0x e.m. e.m. 77,7x
EV/Ebit -28,4x e.m. 373,3x 38,9x
EV/Sales 5,4x 4,7x 3,7x 3,1x
Kommentar: På koncernnivå har Clavister negativt eget kapital (-125,4 Mkr). Moderbolaget har dock ett positivt eget kapital (206,5 Mkr), vilket är legalt tillåtet. Koncernen har haft negativt eget kapital sedan 2019.

 

Brett erbjudande

Trots att Clavister är ett relativt litet bolag är produkterbjudandet både brett och stort. Bolagets huvudsakliga lösningar är inriktat på nätverkssäkerhet (brandväggar och utrustning mot cyberattacker) samt identitets- och åtkomsthantering (IAM, bland annat multifaktorautentisering).

Båda områdena är globala jättemarknader som uppskattningsvis är värda omkring 20 miljarder dollar var och väntas växa med cirka 10% per år. Bolagets huvudsakliga konkurrenter är giganter som Palo Alto Networks, Fortinet och Cisco.

Enligt Clavister har deras lösningar ett antal fördelar. De viktigaste är:

EU:s cybersäkersdirektiv

Under 2024 trädde EU:S regelverk för cybersäkerhet, NIS2, i kraft. Direktivet har som mål att skapa en hög gemensam cybersäkerhetsnivå inom hela EU. Det är en konsekvens av senaste årens ökade cyberattacker och geopolitiska oro.

Syftet med direktivet är att skapa ett starkare skydd mot cyberattacker mot bland annat kritisk infrastruktur, hälso- och sjukvård och finansmarknaderna.

En viktig del är att en stor del av tekniken ska vara uppbyggd och producerad i Europa.

  • All mjukvara är egenutvecklad i Sverige och bygger ej på någon kod utvecklad i andra länder. Bolaget menar att det är en viktig komponent, framför allt när lösningar säljs inom Europa. Trenden går mot att kunder allt mer undviker säkerhetslösningar byggda utanför Europa.
  • Bolagets brandväggar (används för att stoppa skadlig datortrafik) är helt “bakdörrsfria”. Kortfattat innebär bakdörrar i sammanhanget åtkomst till datorer och nätverk utan de normala säkerhetskontrollerna. Clavisters lösningar inom området är enbart baserad på egen teknik, till skillnad mot många konkurrenter. Det minskar risken för intrång via bakdörrarna.

Det är även Sverige och övriga Europa som är bolagets klart viktigaste marknad. 2023 stod dessa för 46% respektive 33% av omsättningen.

Framgångar i försvarsindustrin

Senaste åren har Clavister börjat fokusera sitt erbjudande något mer. Dels har bolaget övergått mot en affärsmodell med mer återkommande intäkter från att tidigare fokuserat på engångsförsäljning av lösningar. Dels har man riktat in sig på ett antal målgrupper:

  • Myndigheter och offentlig sektor inom EU
  • Telekom- och kommunikationstjänsteleverantörer
  • Försvarsindustrin
  • Energibolag
  • Små och medelstora bolag

Totalt har över 20 000 slutkunder använt Clavisters lösningar. Dynamiken mellan målgrupperna skiljer sig dock åt en del.

Försvarsindustrin är ett av områdena Clavister riktar mest fokus på. Här arbetar bolaget med tillverkare av stridsutrustning snarare än direkt med försvarsmakter. Det absolut viktigaste samarbetet är med BAE Systems.

I slutet av 2023 vann bolaget ett kontrakt värt 170 Mkr för cybersäkerhetslösningar till BAE:s stridsfordon CV90 med leverans mellan 2024-2029. Majoriteten av kontraktet omfattar engångsförsäljning av hårdvara med Clavisters teknik integrerad. Clavister köper in hårdvaran av noterade Mildef, som pressmeddelade om ordern.

I december i år kom ytterligare en order från BAE på 53 Mkr, även denna till bolagets CV90.

Inom telekom arbetar Clavister med försäljningspartners, där Nokia, Ericsson och Telco är viktiga partners. En viktig drivkraft framåt är ökade volymer i 5G-näten, dit Clavisters lösningar i stor utsträckning riktar sig. Vanligtvis baseras Clavisters licensintäkter på trafikvolymen i nätverken. Även återförsäljare som Tieto och ATEA distribuerar Clavister lösningar. Via dessa når bolagets lösningar de flesta stora operatörer och tusentals andra bolag.

Mot övriga kundgrupper är absoluta merparten återkommande mjukvaruintäkter.

Clavister redovisar inte omsättning per kundkategori. Bolaget uppger dock att Nokia och BAE i nuläget de viktigaste kunderna och står för cirka 10% av omsättningen var.

Clavisters inom försvaret

Under åren har Clavister utvecklat lösningen “Cyber Amour” riktad mot försvarsindustrin. Det är en mjukvara som kombineras med hårdvara och utrustar stridsfordon. Genom lösningar minskar risken att fordon utsätts för exempelvis hacker-attacker där styrsystem kan sättas ur spel.

Idag har Clavister partnerskap/samarbeten med:

  • BAE – vilket är klart viktigast. Hittills används Clavisters lösningar enbart i stridsfordonet CV90. BAE har försvarsmakter som kunder. Hittills är det Norge, Nederländerna, Slovakien, Tjeckien och nu senast Sverige som integrerat Clavisters lösningar i deras CV90 beställningar. Utöver CV90 har BAE ett antal andra stridsfordon. En förhoppning från Clavister är att deras lösning på sikt även ska integreras i andra fordon.
  • General Dynamics – hittills har Clavister en “design win” (förstadie) till order för integrering av lösningar till General Dynamics stridsfordon NEVA. Hittills har inga orders kommit.
  • SAAB och MBDA – med dessa aktörer har inget konkret ännu kommunicerats. Bolagen arbetar med planering och förhandlingar om integrering av produkter och lösningar.

Även arbetet mot mer återkommande intäkter har burit frukt. Sedan 2019 har andelen av totala intäkter växt från 42% till 70% för helåret 2023.

2022 började Clavister redovisa ARR (återkommande intäkter i årstakt). I Q3 2024 uppgick ARR till 126,9 Mkr jämfört med 94,4 Mkr i Q1 2022. Det motsvarar en ökning på drygt 34%.

Totalt finns omkring 20 000 licenser hos kunder med en genomsnittlig kontraktslängd på ett år. Historiskt har churnen varit låg, omkring 3%.

Minskad förlusttakt

Den totala omsättningen har ökat från 77 Mkr 2016 till 161 Mkr 2023, motsvarande 11% per år.

Den höga andelen mjukvaruintäkter gör att bruttomarginalen är hög. Senaste fem åren är snittet 83,0%. Bolagets mål är att denna ska överstiga 80%.

Samtidigt är bruttomarginalen strukturellt lägre inom försvarsområdet där bolaget nu hårdsatsar. Uppskattningsvis ligger bruttomarginalen för hårdvaruleveranserna omkring 45%. Därtill tillkommer dock mindre servicekontrakt och mjukvaruuppdateringar med högre marginaler.

Senaste åren har kostnadsbasen minskats för att snabbare uppnå lönsamhet. Det är välbehövligt. Mellan 2019 och 2023 har rörelsemarginalen i snitt varit -41,9%.

Rörelsekostnaderna på rullande tolv månader toppade i Q2 2022. Då var dessa 180 Mkr. I senaste kvartalet var siffran nere på 156 Mkr. Det är en minskning från 133% till 77% av omsättningen. Besparingar har främst gjorts inom stödjande funktioner och administration.

Dessutom aktiverar Clavister en del kostnader för produktutveckling. Det medför att det fria kassaflödet historiskt ofta understigit redovisat rörelseresultatet.

Nu börjar dock avskrivningsnivån matcha aktiveringarna. För helåret 2023 aktiverades 41,3 Mkr medan 41,2 Mkr skrevs av. I Q3 var motsvarande siffrorna 7,8 Mkr respektive 8,3 Mkr, alltså negativa nettoaktiveringar.

Med en mindre kostnadskostym tycks affärsmodellen ha goda möjligheter att uppvisa skalbarhet framåt. Enligt bolaget anställdes enbart en till person för att kunna leverera de två stora kontrakten till BAE. All tillverkning av hårdvara (utöver försvarsprodukter hos Mildef) produceras av tre partners i Taiwan. Ambitionen är att flytta majoriteten av produktionen till Tyskland kommande år för att få en heleuropeisk produkt, även på hårdvarusidan.

Sammantaget verkar bolaget vara på kurs mot lönsamhet. Under de senaste tolv månaderna uppgår rörelseresultatet till -16,8 Mkr, motsvarande -9,3% i marginal. Bolaget förväntar sig att nå breakeven under 2025 eller början av 2026. 

Lån från EIB

En anledning till Clavisters ökade fokus på lönsamhet är bolagets höga skuldsättning.

Under 2018 och 2019 upptogs krediter från Europeiska Investeringsbanken (EIB). Vid utgången av Q3 uppgick dessa till cirka 300 Mkr. Under 2024 förhandlades en återbetalningsplan fram, där majoriteten av skulden ska återbetalas mellan 2026 och 2028.

Balansräkning Q3 2024
Skatteskuld 66
Lån EIB* 300
Konvertibel (löper t.o.m 2027-05-31 med konvertingskurs 5,61kr/aktie) 10
Kassa** 165
TO9*** 63
Nettoskuld 148
* Av 300 Mkr avser cirka 220 Mkr lån och 80 Mkr ränta som ackumuleras och betalas 2028.
**Inklusive tillskott av TO8 efter utgången av Q3.
***Teckningsperiod för TO9 löper mellan 17-31 mars 2025. Teckningskurs är 70% av volymvägda priset mellan 3 och 14 mars, dock som högst 1,50kr och som lägst 0,75 per aktie. Vi har räknat med 1,5 kr i teckningskurs.

Antal aktier och utspädning

Vi har i våra prognoser räknat med 309,9 miljoner aktier. Det innefattar befintliga 226 miljoner aktier, de 41,5 miljoner som tillkom efter utgången av Q3 i samband med teckning av TO8 samt ytterligare 42,4 miljoner aktier som väntas tillkomma under mars 2025 i samband med teckningsperioden av TO9.

Det finns även ytterligare utstående optioner motsvarande 18,4 miljoner nya aktier (5,9% utspädning). Det största delen utgörs av incitamentsprogram till bolagets ledning och styrelse. Här finns 12,5 miljoner utstående optioner, där varje optioner ger rätt att teckna en aktie för 2 kr med teckningsperiod juli 2027. Vi har inte valt att räkna med eventuell utspädning eller tillskott till kassan då teckningsperiod är relativt långt fram i tiden.

Clavister har även en skatteskuld på 66 Mkr sedan pandemin. Skulden är under återbetalning med slutdatum 2027. Dessutom finns ett konvertibellån på 10 Mkr som löper tills maj 2027 med konverteringskurs 5,61 kr.

För att stärka balansräkningen genomförde Clavister i januari 2024 en företrädesemission på 170 Mkr, där även två serier av teckningsoptioner (TO8 och TO9) utfärdades. Vi granskade emission och hissade då fyra flaggor. Emission verkade tillsynes panikartad och stärker inte förtroendet för ledningen.

Första serien tecknades till 98% i början av oktober och tillförde bolaget knappt 50 Mkr. Andra serien har teckningsperiod i mars 2025 och tillför bolaget 32-63 Mkr vid full teckning. Vi har räknat med 63 Mkr i tillskott.

Under Q4 meddelades att 6 miljoner euro av EIB-skulden amorteras innan årets slut till följd av kapitaltillskottet under hösten. Det minskar planerade amorteringar under 2025 och 2026. Samtidigt påverkar det ej nuvarande nettoskuld, då likvida medel och skuld minskar lika mycket. 

Balansräkningen är ansträngd men vi bedömer situationen som hanterbar med det förmodade tillskottet via teckningsoptionerna under våren. Det blir dock viktigt för Clavister att relativt snart uppnå positivt kassaflöde och minska skuldsättningen. I ett scenario med mindre kapitalskott än förväntat och ihållande förluster lär balansräkning bli ett stort problem.

Vägen framåt

Clavister tycks vara på rätt väg lönsamhetsmässigt. I grunden finns en stabil affär med hög grad av återkommande intäkter. Därtill tillkommer en mer slagig hårdvaruförsäljning från försvarsindustrin och delvis telekomsektorn. Samtidigt tycks potentialen vara stor. En lyckad integrering i BAE:s CV90 kan potentiellt öppna upp för fler orders, både hos BAE och andra aktörer.

I vårt huvudscenario skissar vi på följande:

  • Tillväxt. I år antar vi 185 Mkr i omsättning. Kommande två år bör leveranserna till BAE öka, uppskattningsvis till cirka 40-45 Mkr per år. I kombination med fortsatt låg churn av mjukvarulicenser ger det goda förutsättningar för tillväxt. Vi räknar med 26% respektive 20% kommande två år. Därtill finns optionen för nya större orders.
  • Lönsamhet. Trenden för Clavister går åt rätt håll. Det borde finnas potential för skalbarhet. Dels då licensintäkterna har nära 100% bruttomarginal. Dels då rörelsekostnaderna inte tycks behöva öka nämnvärt för leverans av försvarsorders med lägre bruttomarginal. I år räknar vi med -7% i rörelsemarginal, motsvarande -13 Mkr. Kommande två år räknar vi med 1% respektive 8%. På längre sikt borde Clavister kunna uppnå rörelsemarginaler över 20% givet bruttomarginalen. Dit är det dock långt kvar.
Bolag EV/ARR ARR-tillväxt 1 år
Clavister 6,9 10,4%
Lime 10,3 27,5%
Opter 8,4 19,5%
Carasent 4,4 18,0%
BIMobejct 3,1 3,4%
Snitt 6,6 15,8%
  • Värdering. Då Clavister idag inte är lönsamt och fortfarande långt ifrån en mogen marginal använder vi försäljningsmultiplar. På våra prognoser för 2025 handlas bolaget till 3,7x EV/S. Ser vi till ARR är multipeln 6,9x. Jämfört med rena mjukvarubolag har Clavister en relativt stor andel hårdvaruförsäljning. Ser vi till andra svenska bolag med exponering mot cybersäkerhet och/eller försvarsindustrin skiljer sig värderingarna en del. Clavister har stor potential med goda tillväxtmöjligheter. Samtidigt är bolaget litet, gör fortfarande förlust och har en hög skuldsättning. Använder vi  3,5x EV/S för 2026E finns 15% uppsida.

I ett optimiskt scenario blir tillväxten än högre och bolaget skalar lönsamheten till 12% 2026. Då kan aktien nästan dubblas. I ett pessimistisk scenario blir till tillväxten och lönsamhetsförbättringarna mindre. Då lär även balansräkningen bli ett problem, vilket gör nedsidan riktigt jobbig.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2025E EV/Ebit 2025E EV/Sales 2025E Ebit-marginal 2025E % Årlig tillväxt 2025E-2026E %
Clavister (Afv) -15% Neg. Neg.* 3,7 1,0% 20,0%
Enea 79% 19,0 15,2 2,5 15,7% 7,6%
W5 Solutions -42% Neg. Neg.* 1,5 1,4% 21,8%
Mildef 93% 29,1 22 2,6 12,0% 38,6%
Yubico 81% 39 29,4 7,0 22,4% 23,6%
Snitt 29% 24,1 18,6 2,6 8% 22%
*Då rörelsemarginalen är väldigt låg blir multipeln missvisande. Vi har därför satt den till negativ. Källa: Afv / Factset

 

Slutsats

På ett sätt är det imponerande att ett litet svenskt bolag inom cybersäkerhet lyckats bygga egna lösningar och etablera sig hos globala aktörer.

Hur agerar insiders?

Senaste året har VD John Vestberg köpt aktier för cirka 22 000 kr till kurser runt 1,05 kr. Vestberg har även sålt aktier för totalt 267 000 kr. Senaste försäljningarna gjordes i oktober till kurser omkring 1,65 kr. I kontakt med Afv uppger VD John Vestberg att försäljningen gjordes för att finansiera deltagande i optionsprogram.

Samtidigt är det väldigt svårt för en utomstående att på riktigt förstå de tekniska fördelarna. Med globala konkurrenter rustade med enormt mycket mer resurser kommer konkurrensen knappast minska framöver.

Nedsidan är jobbig i ett negativt scenario på grund av balansräkningen. Historiskt har förlusterna varit höga och koncernen redovisar negativt eget kapital. Dessutom tvingades bolag till en nödemission för cirka ett år sedan, det sänker förtroendet för ledningen.

Vi saknar också en tydlig huvudägare med erfarenhet inom området. Att styrelse och ledning inte har mer investerat skaver också.

Vill sig allt väl kan Clavister mycket väl bli en succé. För den som inte räds hög risk och småbolag kan aktien vara intressant. Vi lockas dock inte tillräckligt för ett köpråd.

Tio största ägare i Clavister Värde (Mkr) Kapital Röster
Per Anders Bendt 112,8 18,8% 18,8%
Avanza Pension 41,5 6,9% 6,9%
Alcur Fonder 31,3 5,2% 5,2%
Nordnet Pensionsförsäkring 26,8 4,5% 4,5%
ÖstVäst Capital Management 19,0 3,8% 3,8%
Cajory Defence AB 19,8 3,3% 3,3%
Staffan Dahlström 16,8 2,8% 2,8%
Tagehus Holding AB 12,3 2,1% 2,1%
Göran Nordlund (Fore C Investments) 9,9 1,9% 1,9%
B Sjögren I Halmstad Förvaltnings 11,3 1,9% 1,9%
Fem största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Kapital Röster
John Vestberg 3,2 0,5% 0,5%
Nils Undén 0,7 0,1% 0,1%
Johan Edlund 0,5 0,1% 0,1%
David Nordström 0,5 0,1% 0,1%
Mats Wenner 0,1 0,1% 0,1%
Källa: Holdings Totalt insynsägande: 3,7% 3,7%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser