Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Clavisters företrädesemission

Cybersäkerhetsbolaget Clavister Holdings ämnar genomföra en företrädesemission som kan tillföra bolaget 170 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Clavisters företrädesemission - Clavister John Vestberg
Clavisters styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma strax efter årsskiftet. Till vänster bolagets VD John Vestberg.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Clavister har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra cybersäkerhetsbolaget ca 170 Mkr före emissionskostnader. Kapitalanskaffningens motiv är att betala tillbaka på lån samt att säkra rörelsekapital för tillväxt.

Clavister har drivits med betydande förluster i många år, höga bruttomarginaler till trots. Nu är bolagets Ebitda-marginal dock positiv för första gången på rullande tolv månader. Till svarta siffror på Ebit- och vinstnivå är det dock en bra bit kvar.

Clavister har samtidigt en ohållbart hög nettoskuld på 276 Mkr, vilket exempelvis kan ställas mot en omsättning på 152 Mkr senaste tolv månaderna.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen. Bolaget har inkommit med kommentarer på tre av dessa.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Afv ser ett behov för Clavister att förstärka kassan ganska omgående. Bolaget har tagit upp ett brygglån på 20 Mkr som ska bära Clavister finansiellt fram till att emissionslikviden kommer in. Lånet har en uppläggningsavgift på 3% och en ränta på 0,75% per månad.

Clavisters VD John Vestberg meddelar att nyemissionen främst görs för att hantera bolagets finansnetto. Detta då Clavister nu har fem kvartal i rad med positiv Ebitda-marginal och uppvisade positivt operativt kassaflöde i Q3.

Han lägger till:

“Det är riktigt att det behövs ett kapitaltillskott, framförallt drivet av att vi behöver hantera skuldsidan i vår balansräkning. Vi har ett större lån om ca 19,5 MEUR med Europeiska Investeringsbanken som driver ett kostsamt finansnetto i dagens ränteläge och med svag krona därtill. Vi har därför gjort bedömningen att vi behöver avveckla så mycket skuld som möjligt, vilket då ger stora positiva effekter på vår resultaträkning och framtida kassaflöde.”

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 12 kr per unit, motsvarande 1 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 41% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver 12 aktier innehåller varje unit även 3 teckningsoptioner av serie TO1 och 3 stycken av serie TO2.

John Vestberg kommenterar:

“Emissionens rabatt bör ses ur perspektivet att vi spikade villkoren vid transaktionens offentliggörande och inte precis innan teckningsperioden (vilket är frekvent förekommande). I det fall som villkoren sätts precis innan teckningsperioden ligger den totala rabattnivån (emissionskurs jämfört med kurs vid offentliggörande) i förhållande till TERP betydligt högre än 41%.”

Oaktat hur andra bolag gör är rabatten på 41% hög nog för att motivera en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

I Clavisters pressmeddelande saknas information om emissionskostnader (utöver garantikostnader).

VD John Vestberg, CFO David Nordström samt ledamot Staffan Dahlström uppges ha lämnat teckningsförbindelser, men vilka belopp det handlar om framgår inte.

John Vestberg kommenterar detta med att emissionskostnader och individuella summor för teckningsförbindelser kommer att framgå i prospektet som publiceras innan teckningsperioden startar.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Clavister har mottagit garantiåtaganden på 93 Mkr (55% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Clavister har valt att inte kommentera flaggan.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.