Transferator: Framgångsrik mikrobolagsinvesterare

Investmentbolaget Transferator är en börsdoldis men har flera kanoninvesteringar inom igaming under bältet. Idag är en aktiepost i Viking Line en viktig tillgång. Substansen är svårsynad men Afv anar en rabatt.
Transferator: Framgångsrik mikrobolagsinvesterare - viking-grace-at-sea-17144-812×501
En viktig tillgång i Transferator är en aktiepost i Viking Line.

Transferator
Börskurs: 1,05 kr Antal aktier: 96,2 m
Börsvärde: 101 Mkr Nettokassa: 24 Mkr (Afv:s uppskattning)
VD: Fredrik Vojbacke Ordförande: Jakob Johansson

Transferator (1,05 kr) är ett investmentbolag vars nuvarande verksamhet startades 2008 i Stockholm. Företaget har investerat i såväl mogna bolag som i start-ups och både i noterat och onoterat genom åren. Aktien noteras på Spotlight.

Huvudpersonerna i bolaget är styrelseordförande Jakob Johansson med 43% av aktierna och VD Fredrik Vojbacke som äger 18% av aktierna.

Jakob Johansson är troligen mest känd som största ägare i Viking Line och uppmärksammades nyligen då han föreslagits bli styrelseordförande i rederiet.

Transferator har två noterade aktieslag, A-aktier och B-aktier. Enda skillnaden är att A-aktierna har 10x högre röstvärde vid bolagsstämmor. Likviditeten är mycket dålig i båda serierna.

BAKGRUND

Transferator hette tidigare DO Networks och höll fram tills 2008 på med installation av villafiber i Värmland. 2008 höll verksamheten på att kantra och då kom nuvarande huvudpersonerna Jakob Johansson och Fredrik Vojbacke in och styrde om bolaget till dess nuvarande fokus mot investeringar.

En av de första investeringarna var Mr Green där Transferator gick in hösten 2008 som första externa delägare. Transferators ägarandel i Mr Green ökade de följande åren till drygt 50%. 2013 börsnoterades Mr Green efter en utdelning till Transferators aktieägare.

En annan fullträff avkastningsmässigt var investeringen i slotleverantören Elk Studios där Transferator gick in 2016. Transferator sålde 2021 sina aktier i Elk Studios till amerikanska Scientific Games. Enligt Transferator gav investeringen knappt 15 gånger pengarna om man räknar in den tilläggsköpeskilling om 24 Mkr som nyligen kommunicerades.

Intressant kuriosa är att Transferator ett tag ägde A-aktierna i Fingerprint. Det var denna aktiepost som sedan såldes till Johan Carlströms och Lars Söderfjälls holdingbolag Sunfloro.

Transferator har flera gånger delat ut aktier eller avkastningen från lyckade investeringar till sina aktieägare. Utöver Mr Green har Transferator även delat ut e-sportsplattformen G-Loot där man tidigare var ägare. I maj 2022 delade Transferator ut 1,10 kr per aktie vilket ungefär motsvarar den ursprungliga försäljningslikviden för Elk Studios om 110 Mkr.

ABG-KONCERNEN

Transferator rapporterar en omsättning på 55 Mkr för 2022 och ett rörelseresultat på 1 Mkr. Vinsten var 4 Mkr. Omsättningen kommer nästan uteslutande från ett av bolagets helägda dotterbolag, ABG-koncernen (ej att blanda ihop med investmentbanken ABG Sundal Collier). ABG säljer och hyr ut cisterner för i huvudsak flytande bränsle men även vissa andra industriella vätskor och kemikalier. Kärnverksamheten är uthyrningen av bränslecisterner. Typiska kunder är inom bygg & anläggning, industri, transport och jordbruk samt myndigheter. Koncernen har cirka 18 Mkr i hyresintäkter per år med 50% marginal. Det andra verksamhetsbenet i ABG är installation av tankar. Installationsverksamheten omsätter cirka 30 Mkr per år. Rörelsemarginalen (Ebit) har de senaste åren varierat mellan negativ och 9%.

ABG-koncernen äger en industrifastighet i Morabergs industriområde, Södertälje. Fastigheten verkar vara belånad med 13 Mkr.

Transferator köpte ABG-koncernen 2014, uppskattningsvis för 40 Mkr. 

ANDRA TILLGÅNGAR

ABG-koncernen är en viktig tillgång men därtill har Transferator ägarandelar i flera andra företag. Tillgångarna är emellertid inte tydligt redovisade då samtliga anläggningstillgångar klumpas ihop i en rad. Troligen ger substansvärdet bäst bild av bolagets värde. Transferator redovisade till och med årsredovisningen för 2019 ett substansvärde. Tyvärr har Transferator sedan dess slutat redovisa substansvärde.

I tabellen nedan har Afv gjort ett försök att sammanställa ett substansvärde för Transferator. Precisionen i våra uppskattningar är dock låg då informationen från Transferator är knapp.

Uppskattat substansvärde 

Tillgång Värde Kommentar
Dotterbolag    
 – ABG-koncernen 45 Mkr 5x vinsten för uthyrningen. ABG-koncernen äger en fastighet 
 – E-ply 1 Mkr Transferator äger 97% av en nedlagd trävaruindustri. Eventuellt kan fastigheten och maskinparken betinga visst värde.
Börsaktier    
 – Viking Line 40 Mkr Aktuell börskurs. Motsvarar 10,7x EV/Ebit 2022.
 – Hedera  12 Mkr Aktuell börskurs. Motsvarar 10,7x EV/Ebit 2022.
 – Övriga ? Äger eventuellt ytterligare noterade aktier. Vilka aktier det gäller är oklart. Sannolikt är dessa poster inte särskilt stora.
Övrigt     
 – EMPE 2 Mkr Medtech-startup. Bokfördes till 2,6 Mkr i ÅR 2021.
 – Tilläggsköpeskillingar Elk Studios 35 Mkr Framtida tilläggsköpeskillingar kan bli max 48 Mkr. 
Nettokassa: 24 Mkr Inklusive under 2023 utbetald tilläggsköpeskilling för Elk Studios
SUMMA: 159 Mkr Heläga dotterbolag + Börsaktier + Övrigt + nettokassa

Då alla omsättningstillgångar respektive skulder klumpas i hop i Transferators rapporter är det svårt att helt klarlägga exakt vilken nettoskuld bolaget har. Vårt intryck är dock att bolaget drivs finansiellt konservativt och att den finansiella skulden är försumbar. Nyligen mottog Transferator en tilläggsköpeskilling om 24 Mkr för Elk Studios. Transferator har möjlighet att få 2x 2,29 MUSD till baserat på hur Elk Studios går 2023 och 2024.

Transferator äger två större aktieposter i noterade bolag. Dels äger Transferator aktier för någonstans runt 40 Mkr i Viking Line där Jakob Johansson privat är största ägare. Aktieposten beskrivs av VD Fredrik Vojbacke som en långsiktig finansiell placering. Sedan är Transferator näst största ägare i noterade vårdbemanningsbolaget Hedera. Den posten är värd cirka 12 Mkr.

Transferator äger även 4,6% av medtechbolaget EMPE som utvecklar en billig testmetod för antibiotikaresistent tuberkulos. Bolaget är ännu inte lönsamt och kommer sannolikt behöva ytterligare ett antal kapitaltillskott. I årsredovisningen för 2021 värderade Transferator EMPE-innehavet till 2,6 Mkr. Sedan dess har man ökat ägandet något ytterligare. Givet hur marknadsklimtet utvecklats sedan dess skulle posten idag kunna vara värd 2 Mkr.

En liten tillgång är den numera nedlagda trävaruproducenten E-ply där Transferator äger 97%. Bolaget tillverkade tidigare fanér till golv men sedan 2017 ligger verksamheten nere. Bolaget äger en fastighet i Edsbyn samt en maskinpark. Värdet av dessa är oklart.

Detta summerar till ett ungefärligt substansvärde om 156 Mkr eller 1,65 kr per aktie.

Insiders är aktiva handlare i aktien. Sedan inledningen av 2022 har 46 insynstransaktioner i Transferator rapporterats in. Det stora antalet transaktioner hänger sannolikt delvis i hop med att det är väldigt dålig likviditet i aktien och därmed svårt att göra några betydande transaktioner.

Insynsperson Nettoköp sedan 2022-01-01 (Tkr)
Guntis Brands 511,5
Fredrik Vojbacke 337,5
Jakob Johansson 112,8
Anette Rasch -69,4

FRAMTIDEN

Enligt Transferator är visionen framåt främst att bolaget ska förvalta de tillgångarna man idag sitter på även om man är beredd att agera opportunistiskt om intressanta förvärvsmöjligheter dyker upp. Av de tillgångarna Transferator äger idag är det endast medtech-bolaget EMPE som har potential att generera lika explosiv avkastning som de historiska iGaming-framgångarna. Vi har dock inte studerat EMPE i tillräcklig detalj för att bedöma hur sannolikt detta är.

Viktigast framåt blir hur resterande tilläggsköpeskillingar för Elk Studios faller ut samt hur det går för Viking Line.

SLUTSATS

Personerna bakom Transferator har lyckade investeringar under bältet, äger mycket aktier och verkar intresserade av att köpa mer. Afv får det till att man köper nettotillgångarna till ca 35% rabatt. Allt detta är plus.

Nyckelpersonerna verkar däremot inte så angelägna om att marknadsföra bolaget eller hjälpa investerare förstå tillgångarnas värde. Likviditeten i aktien är väldigt dåligt. Det är minus. Aktien lämpar sig för tålmodiga placerare som delar huvudägarens höga tankar om Viking Line. Afv saknar stark åsikt om just det, lutar mer åt det positiva än negativa men sätter ett neutralt råd.

Tio största ägare i Transferator Värde (Mkr) Kapital Röster
Jakob Johansson (SO) 52,2 42,6% 25,8%
Guntis Brands 22,6 19,0% 28,8%
Fredrik Vojbacke (VD) 21,8 18,3% 24,8%
Futur Pension 9,4 7,8% 8,2%
Svenska Handelsbanken AB for PB 2,8 2,3% 1,8%
Anette Rasch 1,7 1,4% 1,2%
Henrik Halvorsen 1,4 1,1% 0,9%
Avanza Pension 1,2 1,0% 1,2%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,9 0,8% 0,6%
Stig Hubertsson 0,3 0,3% 0,4%
Källa: Holdings      
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB