Säljer, köper nytt och ökar

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen avyttrar fyra innehav, tar position i ett nytt bolag och ökar i ett befintligt.

Mitt i rapportperioden passar Avkastningsportföljen på att göra årets första affärer, vilka ökar exponeringen mot attraktivt värderade småbolag och minskar portföljens exponering mot mer konjunkturkänsliga aktier.

UNDERSKATTADE LÖNSAMHETSPOTENTIALEN – ÖKAR I MOBERG PHARMA
I gårdagens portföljinlägg redovisades en konservativ snabbkalkyl som illustrerade att värdet på Moberg Pharmas fas 3-projekt mot nagelsvamp (MOB-015) värderas för försiktigt trots kursrallyt.

Och kanske gick det lite för snabbt. Efter diskussioner med en branschkännare kan det vara på sin plats att korrigera ett av antagandena i kalkylen.

Kalkylen byggde implicit på att Moberg Pharma licensierar ut MOB-015 på alla marknader (inget sådant avtal har aviserats för den viktiga USA-marknaden ännu). Då blir bolaget i princip ett royaltybolag med mycket hög bruttomarginal och en väldigt hög rörelsemarginal, eftersom bolaget inte behöver ha egen en organisation för försäljning, marknadsföring, etc.

Baserat på hur det sett ut i liknande bolag är det enligt branschkännaren inte omöjligt att nå en rörelsemarginal (ebit) på uppåt 60–70 procent, vilket kan jämföras med kalkylens antagande om 30 procents marginal. Aktien som redan såg billig ut, blir plötsligt väldigt billig.

Den i våra ögon attraktiva värderingen gör att positionen i Moberg Pharma ökas med 1 000 aktier till onsdagens stängningskurs 69,30 kronor. Efter jätteutdelningen från försäljningen av OTC-affären, som väntas först i oktober, blir aktiens andel i portföljen cirka 5,7 procent. Det framstår som en rimlig nivå givet att risken ändå finns där (kring 20 procent) att MOB-015-projektet fallerar.

KÖPER QLIRO – TROTS NELLY-MOTVIND
Stenbecksfärens e-handelsbygge Qliro är på väg att delas upp i tre delar, och förmodligen kommer någon eller några av delarna att säljas. I denna renodling såg Affärsvärlden potential i en analys i slutet av januari.

Bokslutet som presenterades någon vecka senare var småljummet och fick aktien på fall. Framförallt var det nätbaserade klädhandlaren Nelly som var en besvikelse med bara 1 procents försäljningstillväxt och ett mer än halverat rörelseresultat. Men ett kvartal är ett kvartal. Det är ändå svårt att se att Nelly inte ska svara upp mot minst vår pessimistiska värdering vid 600 miljoner kronor (cirka 0,4 gånger omsättningen).

I övrigt:
* Nettokassan ökade med över 100 miljoner kronor till 420 miljoner.
* Qliro Financial Services (QFS) växte med 26 procent under kvartalet, marginellt under förväntan.
* CDON Marketplace stärkte lönsamheten rejält och ledningen flaggar fortsatt för ett positivt ebitda-resultat under 2019.

Summa summarum landar vi fortsatt i att värdet på delarna ligger kring 2 miljarder kontra nuvarande börsvärdet på knappt 1,4 miljarder, vilket innebär en god uppsida. Att bolaget sitter på en stor kassa håller samtidigt nere risken.

Avkastningsportföljen köper 10 000 aktier till onsdagens stängningskurs på 9,48 kronor. Om ett värde kring åtminstone 13–14 kronor per aktie kan realiseras på 1–2 års sikt blir avkastningen inte alls tokig.

SÄKRAR VINSTER I CYKLISKT
För att finansiera förvärven avyttras portföljens verkstadskvartett: Electrolux (+21,1 procents avkastning på fem månader), Autoliv (-3,9 procents avkastning på fyra månader), Trelleborg (+7,6 procents avkastning på två månader) och SKF (+16,7 procents avkastning på två månader).

Sammantaget har investeringarna varit lyckade, där tre av fyra bolag studsat upp från i våra ögon väl pressade nivåer. Möjligheten finns givetvis att konjunkturen har ett liv till och att dessa aktier kommer att fortsätta värderas upp under året. Just nu lockar det emellertid att ta mer bolagsspecifika risker än konjunkturrisk. Försäljningarna förstärker också kassan som förhoppningsvis kan investeras i nya case inom kort.

Efter affärerna ser portföljen ut så här vid börsens stängning på onsdagen:

avkport_close_13feb_19.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.