Tar hem vinst i konglomeratet

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen tar hem knappt 40 procents vinst på dryga halvåret i norska Bonheur.

Affärsvärlden Analys+ modellportfölj Nordiska Värdeportföljen säljer av hela sitt innehav i norska marin- och energikonglomeratet Bonheur.

460 Bonheur-aktier säljs till onsdagens stängningskurs 109 norska kronor, vilket på NOK/SEK-kurs om 1,083 norska kronor ger knappt 54 302 svenska kronor. Inräknat den svenska kronans försvagning samt vårens utdelning totalavkastade Bonheur-positionen därmed knappt 39 procent i svenska kronor på mindre än sju månader.

UPPVÄRDERAT MEN ÄNDÅ UNDERVÄRDERAT

Affärsvärldens syn är även fortsatt att det stora värdet i Bonheur finns i dess lågt värderade vindkraft och övriga affärer. Börsen överdriver däremot en minskande exponering mot det överbelånade oljerigginnehavet Fred Olsen Energy, som nu på eget bevåg ställer in betalningarna på räntor och amorteringar för att få till skuldlättnader. Affärsvärlden står därtill fast vid bedömningen att aktiekursen borde stå kring 150 norska kronor, där vi bedömer att ett konservativt substansvärde ligger.

Att Nordiska Värdeportföljen kliver av Bonheur för stunden motiveras därmed inte av att aktien i sig har slutat vara ett värdecase, utan av portföljskäl:

  1. För mycket (med-)vind: Modellportföljens övervikt mot vindkraft justeras ned något men förblir mycket stor, där Eolus Vind och Arise fortsätter att utgöra över 30 procent av portföljvärdet.
  2. Ännu mindre cyklisk: Vi vill minska på cykliska exponeringar ytterligare, då det finns överhängande risker att den långt gångna konjunkturen håller på att toppa ut.
  3. Ökat handlingsutrymme: Därtill vill vi höja kassaandelen något, från nära obefintlig. Den knappt 5 procentiga allokeringen som legat i Bonheur höjer kassaandelen från 3 till 8 procent. Den tänkta huvudstrategin vid en börssättning förblir (opportunistiska) omplaceringar.

Nordiska Värdeportföljen lägger nu till Bonheur på bevakningsradarn för eventuella framtida inhopp.

LADDAR OM INFÖR ALLGON

Justerat för portföljvikt har Bonheur adderat runt 1,5 procentenheter till portföljens totalavkastning.

Per onsdagens stängning har Nordiska Värdeportföljen totalavkastat 9,3 procent sedan starten den 15 december i fjol. Det är knappt 8 procentenheter bättre än Stockholmsbörsens breda index OMXGSI, på 1,5 procents totalavkastning.

Ungefär hälften av nuvarande kassa kommer sannolikt att återinvesteras i Allgon via utnyttjande av teckningsrätter i den pågående förvärvsemissionen.

Nordiska Värdeportföljen 2017-07-04 (stängningskurser).JPG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.