50 miljarder upp i rök – blodig start på börsen för EQT:s norska robotar

Hajpade Autostore var den största noteringen i Norge på 20 år. Inte sedan Equinor hade ett så stort bolag tagit plats på Oslobörsen. Storägarna SoftBank och EQT har emellertid fått se aktien krascha sedan debuten i Oktober förra året. Av det utsprungliga värdet på 104 miljarder NOK finns bara 47 miljarder kvar.
50 miljarder upp i rök – blodig start på börsen för EQT:s norska robotar - caspar-callström-robots-montage
Autostores lagerrobotar. Caspar Callström, vice VD på EQT. Foto: Sofia Ekström / SvD / TT / Kod 30008 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **

Norska robottillverkaren Autostore noterades på börsen i oktober 2021. Kursen var då 31 NOK, och börsvärdet uppgick till hisnande 104 miljarder NOK. Noteringen var därmed den största på Oslobörsen på 20 år.

Den norska ekonomitidningen Dagens Næringsliv kallar det ”Børsens største boble”.

Storägare vid debuten var bland annat japanska SoftBank, med 40% ägarandel. Även EQT har ett stort innehav, och sålde en del aktier i samband med noteringen. Då var EQT:s innehav värt 3,8 miljarder NOK. SoftBank och EQT är idag största, respektive tredje största, ägare i AutoStore.

Autostore utvecklar och säljer robotiserade lagersystem. Den huvudsakliga inkomstkällan är försäljningen av dessa system. Företaget riktar sig till kunder i olika branscher, såsom industri, sjukvård, logistik och dagligvaruhandel. Autostore har installerat drygt 900 system hos kunder världen över.

Uppgång går före fall

Efter noteringen handlades aktien uppåt, och i slutet på november nådde kursen 45 NOK. Sedan dess har den emellertid fallit, och idag handlas aktien för 14 NOK, en halvering av värdet sedan noteringen. Sedan toppen i november har börsvärdet minskat med 100 miljader NOK, och minskingen sedan noteringen är 58 miljarder. De tre största ägarnas innehav har minskat i värde med sammanlagt 44 miljarder NOK sedan noteringen.

I samband med noteringen sa VD Karl Johan Lier till Reuters att det nya kapitalet skulle användas för att minska bolagets skuldsättning. Under det första halvåret 2022 har bolaget minskat sina skulder med drygt 70 miljoner USD, från 738 miljoner till 664 miljoner USD.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets