Laddar

840 miljoner i böter för Citigroup efter ”flash crash”

Citigroup i Storbritannien får böter på 61,6 miljoner pund, motsvarande 840 miljoner kronor, för brister uppmärksammade av en aktiehandlares feltryck.
840 miljoner i böter för Citigroup efter ”flash crash” - trader börsen ras aktier

I maj 2022 skulle en handlare på Citi i London lägga en säljorder värd motsvarande 620 miljoner kronor, men istället blev det 4 750 miljarder kronor.

Feltrycket skapade en “flash crash” på Europabörserna och Stockholmsbörsen tappade 8%, då aktier för runt 15 miljarder kronor hann säljas innan handlaren upptäckte misstaget.

Efter två års utredning kommer nu notan, som är uppdelad på 33,9 miljoner pund i böter från Prudential Regulation Authority och 27,8 miljoner pund från Financial Regulation Authority, för brister i Citis handelssystem och kontroller.

Notan hos PRA kunde blivit större, men sänktes med 30% efter att Citi gått med på att lösa problemen. Banken betonar dock att det var ett individuellt misstag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.