Volymerna ner efter makro-chocken – riskkapital driver på M&A-affärerna

Den nordiska transaktionsmarknaden rör sig sidledes, visar ny statistik från Dealogic. Tulloron slog till mot transaktionsmarknaden som ändå hölls igång främst av PE-bolagen, enligt rådgivare i branschen.
"Publika utköp från börsen kommer fortsätta", säger Lars Ingemarsson, investmentbankchef för Norden på Citi, till Afv.
Citi och Bain
Från vänster: Lars Ingemarsson, investmentbankchef för Norden på Citi och Magnus Könberg, partner på Bain & Company. Foto: Sven Lindwall/Bildbyrån/Pressbild

Volymerna går ned men värdet är detsamma på den nordiska transaktionsmarknaden. Det visar färsk statistik från brittiska finansdatatjänsten Dealogic. Under andra kvartalet gjordes M&A-affärer för 18,3 miljarder euro, vilket är samma siffra för Q2 förra året. Däremot har antalet transaktioner sjunkit, från 731 under andra kvartalet ifjol till 642 för samma period i år.

Några av de större affärerna under första halvåret skedde i läkemedelssektorn. Schweiziska Roche köpte danska medicinteknikbolaget Zealand Pharma för 4,8 miljarder euro och amerikanska riskkapitalbolaget KKR:s köpte svenska Karo Healthcare med ett värde kring 2,5 miljarder euro.

Makro-chocker påverkar

Lars Ingemarsson är investmentbankchef för Norden på Citi. Han säger att det globalt sett är lägre M&A-volymer än vanligt.

“Det har varit en makro-chock med USA:s tullar, geopolitik och situationen i Mellanöstern som spelat in. Det är inte konstigt att det blir lägre volymer då, eftersom det har skapat osäkerhet och volatilitet på marknaden”, säger han.

Han får medhåll av Magnus Könberg, partner på Bain & Company och rådgivare inom M&A. Han tycker att aktiviteten varit bra på transaktionsmarknaden hittills i år, men menar också att Donald Trumps tullar och geopolitisk osäkerhet gjort att viss aktivitet dämpats.

“Det stökar till det lite grann, men mest för PE-bolagen. Osäkerheten i marknaden är jobbigare för dem. Men för strategiska köpare, som storbolag, är inte tullarna lika jobbiga”, säger Magnus Könberg och fortsätter:

“Många bolag har långsiktiga planer och de är robusta över tid. Då blir transaktionen av eftersom man vet att det kommer skapa värde längre fram. ‘Buy the best and only cry once’, kan man säga.”

Sverige är robust

Däremot sticker Sverige ut på ett positivt sett, menar Lars Ingemarsson.

“Sverige är jämfört med andra regioner ganska robust. Det är en stabil nivå både avseende antalet affärer och transaktionsvärden. Vi har haft en stabil nivå sedan mitten av 2022″, säger Lars Ingemarsson.

Varför är svenska transaktionsmarknaden mer robust?

“Riskkapitalbolagen och deras köp av bolag håller uppe nivåerna. Se bara på Fortnox, Karo Healthcare, Norva24 och flera andra PE-ledda transaktioner. PE-bolagen har gjort förvärv av attraktiva bolag som inte är särskilt påverkade av tariffer”, säger han och sammanfattar:

“Skillnaden är att det är mer PE-aktivitet i Sverige jämfört med andra länder, det håller uppe volymen.”

“IPO-marknaden är väldigt öppen”

Citi-chefen menar att aktiviteten för PE-bolagen lär fortsätta. Många riskkapitalbolag sitter på åldrande tillgångar som måste säljas, antingen via M&A eller IPO.

“Det kommer att vara en stark drivkraft under de kommande åren. Men även strategiska köpare tittar på att göra utköp från börsen, främst medelstora bolag som har låg likviditet i aktien och som är lite bortglömda av aktiemarknaden”, säger Lars Ingemarsson.

Hur ser er pipeline ut för resten av året?

“Jag ser tre teman. Publika utköp från börsen kommer fortsätta, då den privata marknaden i vissa fall värderar bolag högre än vad börsen gör. PE-bolag kommer göra ännu mer exits. Och det tredje är att fler strategiska köpare kommer vilja göra internationella förvärv, inte minst i USA.”

Samtidigt pekar Lars Ingemarsson ut IPO-fönstret, som har börjat öppnas. 

“IPO-marknaden är väldigt öppen i USA, och vi har sett flera noteringar i Sverige på sistone. Det är även hjälpsamt för M&A-affärerna, eftersom det möjliggör dual tracks och ökar sannolikheten för en framgångsrik process. Det är positivt”, säger han.

AI-assistenter global trend

Även Magnus Könberg ser ljust på transaktionsmarknaden framöver.

“Jag är optimistisk”, säger han och lyfter fram att många storbolag har byggt upp balansräkningar över tid och har kapacitet att göra affärer.

“Bland de stora bolagen finns de som fokuserar mer på kärnverksamheten och som vill avyttra. Sen behöver PE-branschen sälja av fler tillgångar för att ge tillbaka pengar till sina investerare, så där förväntar vi oss en del aktivitet”, säger han och nämner också att det är många familjeägda bolag inom industri i Tyskland där någon form av ägarskifte är att vänta.

Bland de sektorer som är hetast för M&A nu lyfter Magnus Könberg fram digitala lösningar och särskilt AI.

“Dels är det många bolag som vill tjäna pengar på hårdvaran för själva AI-tillväxten. Men det är också många bolag som köper upp olika typer av AI-assistenter, och det följer en global trend”, säger Magnus Könberg.

Läs mer: 

Tung PE-trio vill köpa svenska SaaS-bolaget

Bolagsköparna mer försiktiga – men affärstrycket ökar

Tusentals M&A-miljarder väntar på islossning – ”Bästa affärerna görs nu”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.