Abbvie köper Allergan för 63 miljarder dollar

Läkemedelsbolaget Abbvie förvärvar Allergan i en affär värd cirka 63 miljarder dollar. Allergans aktieägare kommer att erbjudas 0,8660 aktier i Abbvie samt 120:30 dollar kontant för varje aktie i Allergan.
Abbvie köper Allergan för 63 miljarder dollar - dollar-affarsvarlden-700_binary_6867266.png

Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären som motsvarar ett pris på 188:24 dollar och motsvarar en premie på omkring 45 procent jämfört med Allergans stängskurs på måndagen om 129:57 dollar.

Efter förvärvet väntas aktieägarna i Abbvie kontrollera cirka 83 procent av bolaget medan Allergans ägare får ett innehav om 17 procent av bolaget.

Affären som väntas slutföras tidigt under 2020 ger Abbie en ny tillväxtplattform och positionen som marknadsledare för att diversifiera och utöka intäktsbasen.

Abbvies nya tillväxtplattform väntas växa med ett högt ensiffrigt tal in i nästa årtionde, från över 30 miljarder dollar under 2020.

Förvärvet väntas öka resultatet per aktie med 10 procent under det första helåret efter att affären slutförs. Vid sin höjdpunkt väntas förvärvet öka resultatet per aktie med över 20 procent.

Vidare väntas ett väsentligt bidrag från kassaflödesgenerering. Under 2018 genererade de båda bolagen operativa kassaflöden om 19 miljarder dollar.

Abbvie förväntar sig kunna realisera årliga synergier före skatt åtminstone 2 miljarder dollar.

Strax före klockan 13.15 hade Abbvie fallit med cirka 8 procent i förhandeln medan Allergan avancerade med nästan 30 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets