Advokaten som blev Hollywoods älskling

David E. Kelley är advokaten som sadlade om och blev storstjärna i tv-branschen. Som producent och manus-författare ligger han bakom framgångar som advokatserierna Ally McBeal, Boston Public, Lagens Änglar och Advokaterna.

David Kelley kunde inte tro sina öron när han 1992 fick höra att hans tv-serie Picket Fences nominerats till hela 27 Emmys, tv-världens motsvarighet till Oscarsstatyetterna. När kvällen var över hade serien kammat hem hela 13 priser, bland annat för bästa dramaserie.

När han flera år tidigare satt på en ansedd advokatbyrå i Boston kunde han knappast drömma om den ära och berömmelse han senare skulle få genom miljontals tv-tittare världen över.
David Kelley föddes i Maine, gick på det ansedda Princetonuniversitetet i New Jersey och fick sedan sin advokatutbildning vid Boston University för att direkt efter studierna börja arbeta på en prestigefylld byrå i samma stad.

Men efter bara tre år på byrån hoppade han av med siktet inställt på att bli manusförfattare i Hollywood. Nu är han bland de mest hyllade i branschen efter att ha kammat hem åtskilliga Emmystatyetter.

Raketstart på karriären
Advokatyrket visade sig vara en tillgång även i den nya karriären. Kelleys genombrott kom när han blev manusförfattare för den populära tv-serien LA Law, Lagens Änglar, 1986. Därifrån avancerade han till att bli producent för hela serien. Arbetet gav hela tre Emmystatyetter och Lagens Änglar räknades under en period som den mest prestigefyllda tv-serien i USA.

Efter Lagens Änglar skapade, skrev och producerade han sjukhusdramat Doogie Howser. Med tv-serien visade han att han kunde skapa en trovärdig och tilltalande historia med karaktärer som hade mycket gemensamt med den genomsnittlige amerikanen när det gäller social status och dagliga problem.
1992 kom det skruvade kriminaldramat Picket Fences, som utspelade sig i en småstad. Serien visades i fyra år och därefter följde också Chicago Hope innan Kelley beslöt sig för att lyfta fram advokaten i huvudrollen igen.

Ally blev nyckeln till framgång
Det är med Advokaterna och Ally McBeal, som båda hade premiär 1997, som David Kelley gjort sig verkligt känd.
Ally McBeal blev en kultfigur med stora tittarskaror i en rad länder. Som mest drog serien drygt en miljon tittare per avsnitt i Sverige och är fortfarande en av TV4:s största tittarsuccéer någonsin.

-Tv-serien var nyskapande. David Kelly slog ihop två genrer, drama och komedi, på ett sätt som vi inte sett tidigare. Han kom också med ett nytt bildspråk som vi heller inte tidigare sett, säger Clara Scherman, inköpschef på TV4.

-Ally McBeal tog sig an advokatbranschen på ett annat sätt. Serien låg i tiden vad gäller ämnen och rättsfallen. De var udda och aktuella. Samtidigt lyckades han på ett bra sätt fånga relationerna mellan människor och olika aspekter på det, säger hon.

Frilansjournalisten Jan Gradvall, med inriktning på populärkultur, har följt David Kelley och hans olika tv-serier under lång tid.

-Förr var advokatserier kriminalgåtor, men David Kelley har gjort dem lika mycket till livsstilsserier där han förde in sex, mode och livsstil. Tittaren får inte bara ta del av ett spännande juridiskt fall utan får även följa livet på och kring en advokatbyrå, säger han och påpekar också att Ally McBeal var en ny sorts serie där David Kelley just löste upp gränsen mellan humor och drama.

Det finns dock en tydlig skillnad mellan serierna Advokaterna och Ally McBeal. Ally McBeal är mer glamorös än Advokaterna, som skildrar ett liv närmare den vanlige amerikanen och hans problem.

Hårdjobbande advokater
I Ally McBeal porträtterade Kelley en ensamstående kvinna mitt uppe i karriären som försöker få jobb, kärlek och fritid att gå ihop.

-Hon är en aning vimsig men smart advokat, där vi dessutom får följa hennes privatliv. Det privata flätas samman med det professionella livet, säger Jan Gradvall och fortsätter:

-Alla karaktärer jobbar hårt, mellan klockan åtta på morgonen och åtta på kvällen. De lever genom sina arbeten. Tv-publiken gillar detta, för de får nog både tröst och lugn när de ser att folk jobbar lika mycket eller mer än de själva gör. Jämför man med den gamla tv-serien Dallas så gick alla runt och drack drinkar utan att arbeta. I Kelleys serier är alla på jobbet och arbetar stenhårt vilket är ett signum för vår tid.

Men det är naturligtvis inte enbart karaktärernas privatliv som lockar publiken. De juridiska frågeställningarna är högst relevanta och har fångat tittarna. Som tidigare advokat gillar David Kelley att ta upp etiska frågeställningar som rätten att få dö, medborgerliga rättigheter ställda mot samhällets säkerhet. De etiska och moraliska konflikterna står i centrum. Försvarsadvokaterna grubblar inte sällan över att de ofta hjälper mördare och våldtäktsmän att gå fria. De måste ständigt påminna sig själva om att det de gör är för allas bästa, vilket var huvudtemat i Advokaterna.

David Kelley tar också upp frågor där det juridiskt kan vara rätt att göra en sak, men där moralen sätter sina gränser. Ett exempel är i Advokaterna där en av karaktärerna fick reda på att en yngling behövde en akut hjärnoperation men försäkringsbolaget hade sekretessbelagt ärendet, och föräldrarna kunde inte bli informerade om att operationen var nödvändig.

Juridiska dilemman
Kelleys historier handlar ofta om hur klienten försöker lura advokaten att tro att han inte gjort något olagligt. Personen kan kanske förhandla till sig immunitet eller överdriva sin skuld så att advokaten tror att han hittar på. En av karaktärerna i Advokaterna lyckades slippa bli dömd för mord genom att bluffa sig fram i rätten.

Hur porträtterar David Kelley då sina advokater? En typ är den skurkaktige advokaten med ett hjärta av guld, som struntar i juridik och etik när det passar honom. Men när det riktigt gäller, så som situationer när barn är inblandade, går det och lita på att han agerar korrekt. Typiska exempel är Richard Fish i Ally McBeal och Alan Shore i Boston Legal.

David Kelley skildrar också gärna den briljante men senile gamle advokaten. Han kallas ofta för legenden, men det ifrågasätts om han fortfarande borde praktisera. I rätten glömmer han ofta detaljer om målet, men han får hjälp att täcka över sin glömska. Exempel på detta är Raymond Oz i Advokaterna och Denny Crane i Boston Legal.

David Kelleys framgångar har inte varat för evigt, visar det sig. Sedan Ally McBeal och Advokaterna har han inte lyckats få till några riktiga fullträffar.

-Så är det med Hollywoodproducenterna, men sedan kommer de ofta tillbaka, säger Clara Scherman.

Under sin riktiga storhetstid tog David Kelley tydligt avstånd från dokusåporna som brett ut sig i amerikansk tv på bekostnad av traditionella tv-serier. Han ansåg att de var skräp.

Trots det gjorde han en helomvändning under fjolåret då han försökte lansera en egen dokusåpa-serie. Återigen stod advokaten i huvudrollen. I serien skulle ett antal jurister tävla om en plats som partner på en advokatbyrå.

-Jag är inte en stor beundrare av dokusåpor, och jag är inte en stor beundrare av de produktioner som lyfter fram det sämsta hos människor. Men personerna på Renegade (produktionsbolag, reds anmärkning) ville träffas och diskutera serien och jag älskade deras idé, förklarade Kelley i den amerikanska tidningen Variety.

-Det är en dokumentär som blir som ett drama. Vi skapar vår egen advokatbyrå med våra egna advokater, och de blir våra huvudsakliga karaktärer.

Men produktionen blev ingen succé. NBC beslöt att sluta sända serien efter bara två avsnitt och visade resten på en mindre systerkanal. I dag har Kelley inga nya advokatserier planerade officiellt, återstår att se om han ännu en gång kan göra succé med en historia om sina forna kollegor.

ISAAC PINEUS

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.