Affärsvärlden och Forbes i unikt samarbete om miljardärsbevakning

Affärsvärlden inleder idag en bevakning av Nordens allra förmögnaste. I ett samarbete med amerikanska magasinet Forbes publicerar vi artiklar baserat på data och research som publikationerna tagit fram tillsammans.
Affärsvärlden och Forbes i unikt samarbete om miljardärsbevakning - fobes afv 3
Foto: Unsplash & Afv

För 37:e året i rad publicerar Forbes idag sin stora Forbes World’s Billionaires List, den definitiva rankingen av världens alla dollarmiljardärer. I år gör de det i samarbete med Affärsvärlden som sköter den nordiska bevakningen åt den amerikanska tidningen.

Sedan i vintras har våra reportrar och analytiker plöjt årsredovisningar och rapporter, sammanställt estimat på onoterade innehav och ringt många telefonsamtal. Resultatet av samarbetet av researchen syns i både Forbes kanaler, samt kommer dyka upp på regelbunden basis i våra spalter i tidning och webb med start idag.

”Forbes miljardärslista är ett av ekonomijournalistikens främsta varumärken, och Affärsvärlden är Sveriges ledande ekonomimagasin. Samarbetet kommer ge oss och våra läsare material som är världsunikt”, säger Max Jedeur-Palmgren, redaktör på Affärsvärlden och tillägger:

”Forbes, som bara har 104 års erfarenhet, har säkert en hel del att lära sig av Affärsvärlden som bevakat näringsliv och affärer sedan 1901”.

Persson on top

Det var ett dramatiskt första år på många sätt. Vi använde värdena på börs och valutamarknaden från den 11 mars, då Rysslands invasion av Ukraina bara var två veckor gammal.

Norden kunde ändå räkna in fem nya dollarmiljardärer till huvudlistan efter ett starkt börsår 2021. Bland de nya syns finansmannen Sven Hagströmer, Evolution-grundarna Jens von Bahr och Fredrik Österberg och norska investeraren Erik Must.

Rikast i Sverige är, som vanligt, Stefan Persson, som dock faller allt längre ner på den globala topplistan. I år räknas han som världens 94:e mest förmögne person. För exakt 10 år sedan var han topp 10 i världen. I Norge övertog hedgefondförvaltaren Andreas Halvorsen titeln som rikaste norrman från snabbköpskungen Odd Reitan.

Färre kineser och ryssar

Storpolitik satte sina spår i förmögenhetslistan. Kinas nedslag på sin techsektor skalade bort dollarmiljardärs-stämpeln från 87 personer. Sanktionerna som följde på Rysslands invasion av Ukraina fick effekten att närapå hälften av de ryska miljardärerna (37) trillade av listan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets