Affärsvärlden: Tobii ska upp 63 procent

Tobii har nästan halverats det senaste halvåret. Spännande produktlanseringar och het teknologi borgar för en bättre resa framöver.

KÖP. Det har varit två svängiga år på Stockholmsbörsen för ögonstyrningsbolaget Tobii. Från introduktionskursen 25 kronor i april 2015 drogs aktien med i småbolagshaussen hösten 2015 till kursrekordet 85 kronor i december samma år.

Givet de olika förutsättningarna och investeringsfaserna som de olika affärsområdena befinner sig i är det enklast att värdera Tobiis delar separat. Dynavox och Pro hade ett sammanlagt rörelseresultat på 140 miljoner kronor under 2016. De båda områdena förväntas växa mellan 10 och 20 procent per år och en viss marginalförbättring bör ligga i korten framöver. Baserat på ett rörelseresultat på 140 miljoner kronor och en motiverad värderingsmultipel på 18 gånger rörelseresultatet för ett teknik- och medtechbolag med hygglig tillväxt ger det ett värde kring 2,5 miljarder kronor.

Det innebär att Tobii Tech värderas till dryga miljarden motsvarande cirka 7 gånger omsättningen 2017. Det är onekligen lågt för en banbrytande teknologi med stor potential och där Tobii har ledartröjan inom ett antal tillämpningsområden, om än i ett tidigt kommersiellt skede men där en massmarknad för ögonstyrning inte ligger alltför många år bort i tiden. Att Google och ­Facebook förvärvade mindre ögonstyrnings­bolag i fjol borgar för att intresset och antalet applikationer lär öka väsentligt i sektorn, vilket är positivt.

Med 730 miljoner kronor i nettokassa lär finansieringen inte vara något problem i Tobii. Ägarlistan är solid, men saknar en tydlig huvudägare. Att Tobii är ett hett uppköps­objekt kryddar caset ytterligare. Affärsvärlden ser Tobii som ett spännande innehav i en långsiktig portfölj. Riktkursen på ett års sikt blir 75 kronor.

Det här är en nedkortad version av analysen Iögonenfallande stor potentialTobii har nästan halverats det senaste halvåret. Spännande produktlanseringar och het teknologi borgar för en bättre resa framöver..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco