Afv avslöjar: Triton vill sälja norska marinteknikbolaget

Riskkapitalbolaget Triton har inlett jakten på en ny ägare till marinteknikbolaget DeepOcean, uppger fyra källor för Affärsvärlden. Men bland vissa riskkapitalbolag har bolaget fått ett svalt mottagande på grund av ESG-faktorer.
Afv avslöjar: Triton vill sälja norska marinteknikbolaget -
Foto: Carina Johansen/NTB

Triton förvärvade norska DeepOcean år 2016 och har nu fått bolaget på rätt köl. Under 2021 växte bolagets Ebitda med närmare 50% till ungefär 770 miljoner norska kronor och omsättningen landade på 5 miljarder norska kronor.

Det är den amerikanska investmentbanken Evercore som har fått mandatet som rådgivare för det paneuropeiska riskkapitalbolaget, uppger tre källor för Afv. Icke-bindande bud lämnades in i slutet av augusti och dessa går nu säljsidan igenom. En andra rundas bud kan eventuellt lämnas in senare i september, enligt en av källorna.

Triton har avböjt till att ge några kommentarer.

DeepOcean grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Oslo. Bolaget utför undervattenstjänster som bland annat inspektioner, reparationer och kabelutläggningar främst för gas- och oljebolag.

Miljöaspekten håller vissa borta

Potentiella köpare till DeepOcean kan vara både konkurrenter och andra private equity-fonder, men bland vissa riskkapitalbolag är intresset svagt. Skälet är främst för att DeepOcean är exponerat mot olja- och gassektorn, vilket inte är helt i linje med vissa fonders krav på att göra ESG-vänliga investeringar, enligt två av källorna. Även bland långivarna kan DeepOcean vara en svår affär eftersom bolaget är cykliskt och inte har förutsägbara kassaflöden, påpekar en källa.

Å andra sidan har DeepOcean under senare tid aktivt arbetat för att göra sin verksamhet miljövänligare då bolagets flotta gått till hybridenergifartyg och exponeringen mot vindkraftverk och återvinning numera står för drygt 25% av bolagets omsättning.

DeepOcean har lite mer än 900 anställda världen över. Förutom i Norge finns verksamheten i Storbritannien, USA, Frankrike, Mexiko, Kongo, Gabon, Ghana och Trinidad och Tobago.

DeepOcean noterades på Oslobörsen år 2005 men avnoterades 2008 då bolaget Trice Marine blev majoritetsägare.

Evercore och DeepOcean har inte kunnat nås för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG