Intervju M&A
Tusentals M&A-miljarder väntar på islossning – ”Bästa affärerna görs nu”
"Bara så kan de bästa affärerna göras", säger Johan Öberg, en av nyckelpersonerna i BCG:s globala ledning och ansvarig för geopolitik och handel i Europa.

Företagsaffärer har historiskt varit ett av de mest kraftfulla verktygen för företag att växa, effektivisera och transformera sina verksamheter. Men i dagens turbulenta handelslandskap har tullar och andra geopolitiska hinder blivit ett gift som förlamar affärslusten. Osäkerheten skapar tvivel om framtida kassaflöden, försvårar värderingar och tvingar företagsledare att ifrågasätta sina mest grundläggande antaganden.
”Det var ingen överraskning att Trump skulle slå till med tullar, det har han varit tydlig med hela tiden. Trots det känns det som om alla blev chockade”, säger Johan Öberg hos managementkonsulten Boston Consulting Group, BCG.
Trots det är det ett misstag att stå still, menar han. För de bolag som använder affärer som en strategisk hävstång är det nu, mitt i osäkerheten, som förberedelserna måste börja.
”De bästa affärerna brukar kunna göras i sådana här situationer. Och det är väl också en del av frustrationen på marknaden nu.”
Planera för nästa kliv
Att vara proaktiv i lågkonjunktur har historiskt visat sig vara en lönsam strategi. Köpare som genomför affärer i svaga marknadsförhållanden uppnår i genomsnitt 9 procentenheter högre avkastning till aktieägarna, jämfört med affärer som görs i högkonjunktur, enligt BCG.
Och visst finns tecken på rörelse, visar BCG M&A Sentiment Index. Transaktioner görs fortfarande i framför allt små och medelstora bolag. I Nordamerika steg det totala transaktionsvärdet med nästan 50% under första kvartalet 2025 jämfört med kvartalet innan, även om det fortfarande ligger något under nivåerna från året innan. Det antyder en återvändande aptit, men med ökad försiktighet.
”Det är mycket stiltje, framför allt i USA, medan Europa ganska snabbt skakat av sig och kommit i gång igen på ett helt annat sätt. Men det är fortfarande nervöst och avvaktande”, säger Johan Öberg.
Sektorskillnaderna är också tydliga. Inom exempelvis hälso- och sjukvård är M&A-aktiviteten relativt opåverkad, medan energisektorn lockar nya investeringar, inte minst på grund av ökad efterfrågan från datacenter och AI-utveckling.
Ser fem nya M&A-arketyper
I en värld präglad av geopolitisk instabilitet, ökade tullar och fragmenterad handel krävs nya angreppssätt. BCG har mejslat fram fem typer av M&A-affärer som man tror kommer dominera framöver:
- Man “hoppar över tullarna” och lokaliserar i stället förvärv som säkrar marknadstillgång i skyddade ekonomier.
- Konsolideringar inom pressade sektorer med överkapacitet.
- Strategiska köp som stärker kärnverksamheten, minskar sårbarhet och bygger robusta leveranskedjor.
- Tillväxtdrivna synergier, särskilt i tekniksektorn där AI och digitalisering banar väg för nya konstellationer. Som till exempel Googles köp av molnsäkerhetsbolaget Wiz.
- Nya allianser och joint ventures, ofta grundade i bilaterala handelsavtal, där samverkan ger konkurrensfördelar.
God affärsidé är inte tillräckligt
För att navigera i det nya normalläget måste VD:ar och styrelser agera med kirurgisk precision. Man måste förstå makroläget och bygga scenarier för hur olika tullutfall påverkar både bransch och bolagsvärderingar. Även kartlägga sårbarheter i leveranskedjan och identifiera hur partnerskap eller förvärv kan stärka motståndskraften. Men det räcker inte att stanna vid det.
En god affärsidé är basen, men hela affärslogiken behöver också stresstestas. Vad händer med affärens bärighet om kundbasen förändras eller nya handelshinder införs? Kanske behöver man också fundera på om minoritetsposter och joint ventures kan vara ett smartare drag under rådande förhållanden. Inte varje affär kräver ett helägt förvärv.
Affärsläget kan vända snabbt
Erfarenheten från pandemin visar hur snabbt M&A-marknaden kan återhämta sig. Bara sex månader efter krisens början var aktiviteten tillbaka, påpekar Johan Öberg. Med cirka 4 000 miljarder dollar i globalt privat kapital på jakt efter avkastning, och ytterligare 11 000 miljarder dollar i likvida medel hos storbolag, är förutsättningarna för en återkomst redan på plats.
”I den industrin jag jobbar med riskkapital, finns det ju ett inbyggt intresse av att göra transaktioner”, säger han.
Så frågan är alltså inte om, utan när marknaden vänder.
”De senaste tre åren har det hela tiden sagt om ett till två kvartal kommer M&A-marknaden att rusa. Nu trodde man att det slutligen var i år det skulle ske. Kanske blir det i slutet av året.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.