Aktieindikatorn: Rapportsäsong mot sitt slut

Starka bankrapporter avslutar floden av halvårsrapporter.

Nu är det bara några enstaka halvårsredovisningar kvar innan rapportperioden är helt avklarad. Sedan dröjer det ända till i mitten på oktober innan nästa hektiska period, niomånadersrapporteringen, drar igång. Affärsvärldens bankindex var redan före denna rapportvecka årets vinnarbransch. Räknat på slutkurserna i fredags, när alla bankerna kommit med sina halvårsresultat, hade indexet stigit ytterligare 1,9 procent vilket innebär en uppgång på 37,2 procent i år.

Handelsbanken levererade en överraskande stark rapport. Både kontorsverksamheten och investmentbankrörelsen redovisade ökade vinster samtidigt som kreditförlusterna varit fortsatt låga. Liksom de andra bankerna har även Handelsbanken sålt sina andelar i Svensk Exportkredit, vilket skapat reavinster på 343 mkr. Vinsten för årets sex första månader, reavinster borträknat, blev 6.077 mkr, en ökning med 40 procent jämfört med i fjol. Affärsvärlden höjer vinstprognosen i år med 800 mkr till 10,8 miljarder.

SEB:s halvårsrapport mottogs först med en axelryckning,men aktiekursen steg sedan mot slutet av veckan. Omstruktureringen av tyska BfG, som förvärvades i januari i år, går enligt ledningen snabbare än planerat. Ytterligare kostnadsbesparingar behöver dock göras och efter avtal med facket på den tyska banken finns möjligheter att reducera antalet anställda där med 800 personer. Exklusive reavinster och SPP-medel blev halvårsvinsten 4.144 mkr, en ökning med 50 procent jämfört med första halvåret i fjol. Affärsvärldens vinstprognos, 7 miljarder kr, behålls oförändrad.

Skanska ökade sin omsättning med 12 procent till 41,8 miljarder under redovisningsperioden. Faktureringen på den viktiga amerikanska marknaden har ökat och efter rapportperiodens utgång fick bolaget ytterligare beställningar motsvarande fyra miljarder. Halvårsvinsten blev, reavinster borträknat, 1.152 mkr, en minskning med 17 procent jämfört med samma period i fjol.

Stena Line kom med en rapport som fick börsen att reagera surt. Färjerederiet har köpt Scandlines, med färjelinjer från södra Sverige till Danmark och Tyskland, för 560 mkr. Fortfarande lider dock Stena Line svårt av bortfallet från taxfree-försäljningen som avskaffades vid halvårsskiftet i fjol. Resultatet för årets sex första månader, exklusive SPP-återbäring på 100 mkr, blev en förlust på 677 mkr. Affärsvärldens helårsprognos är en förlust på 750 mkr.

Inte heller programvaruföretaget M2S lyckades glädja marknaden. Aktiekursen sjönk med över 20 procent efter att rapporten presenterats. Visserligen har försäljningen ökat kraftigt inom Europa, men inom Sverige utvecklades den betydligt sämre än väntat. Halvårsresultatet blev en förlust på 30,6 mkr.

Noteringar & Emissioner

Mogul.com, i dag noterat på Nya Marknaden, kommer att noteras på Stockholmsbörsens O-lista den 11 september. KM, under uppköp av J&W, kommer att avnoteras och ha sista dag för handel den 8 september. Ticket genomför en nyemission som beräknas tillföra bolaget 117 mkr. Bilia låter aktieägare lösa in var tionde aktie för 96 kronor styck. Aktieindikatorn ändrar bransch för Novestra från förvaltningsbolag till investmentbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour