Aktieknepet gjorde 27-åring till miljardär
Joshua Sason, 27, kallar sig för en självlärd investerare och bor idag i ett penthouse i området Tribeca på Manhattan. Enligt Bloomberg beräknas han vara god för runt 200 miljoner dollar, drygt 1,7 miljarder kronor.
För sex år sedan grundade han Magna, som i dag har 30 anställda och bland annat investerar i filmer och musik samt erbjuder riskkapital.
– Jag tänker inte avslöja detaljerna i hur vi gör vad vi gör. Vi skapar affärer och vi investerar, säger Joshua Sason till Bloomberg.
Enligt Bloomberg fungerar Magna som en slags pantbank för desperata småföretagare. När Joshua Sason investerar i bolaget upprättas ett avtal som ger en rabatt på bolagets aktier. Oavsett hur aktien går gör Joshua Sason en vinst genom att omvandla skulder till aktier med rabatt. Magna har gjort den här typen av avtal med 80 företag varav 71 av aktierna har fallit sedan investeringen gjordes. Kritiker kallar den här typen av affärer för ”dödsspiralfinansiering”.
Oavsett vad man har för åsikt om den här typen av investering så är den fullt laglig. Att utnyttja kryphålet i lagen anses däremot alldeles för riskfyllt för de flesta långivare. Enligt Bloomberg har sex bolag som sysslat med den här typen av affärer blivit stämda av amerikanska tillsynsmyndigheten SEC. En person har anhållits av FBI.
Joshua Sason har dock klarat sig utan inblandning av de amerikanska myndigheterna, hittills.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.