Aktierna du inte blir av med
Efter ett par år av hektisk handel för numer en lång rad bolag på börsen en tämligen avsomnad tillvaro. Omsättning som är sällsynt i vanliga fall lär bli obefintlig under framför allt juli och augusti. Likviditeten seglar därför upp som ett spöke över framför allt de frimärksaktier som många småsparare dras till.
De kraftiga kursfallen har nämligen inte bara skapat frimärksaktierna. De har också skapat börsposter som är för små att handla med. Ingen bryr sig om innehav som kostar mer att sälja än de är värda. Följaktligen har handeln dalat mot noll.
Den som vill handla aktier i sådana bolag gör därför bäst i att påminna sig om att det inte är lätt att ta sig ur en position och att spreaden, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkurs, kan vara stor.
Faktum är att i många av bolagen på O-listan är handeln så sporadisk att det kanske egentligen skulle motivera en avnotering. Därtill uppfyller en tredjedel av bolagen på Nya Marknaden inte Stockholmsbörsens noteringskrav, vilket egentligen ska leda till att de avregistreras.
Enligt Nils Liliedahl, chef för Stockholmsbörsens informationsövervakning kommer man dock inte att vara benhårda.
”Man måste vara lite ödmjuk i den här hanteringen. Man får se till hur verkligheten ser ut och se till aktieägarnas bästa,” säger han.
”Sist vi tittade (vid årsskiftet) var det bara ett par stycken på O-listan som inte uppfyllde våra spridningskrav. Vi ska göra en ny titt efter sommaren och se hur det ser ut då.”
Chansen är att det då ser annorlunda ut. Enligt noteringskraven för O-listan ska minst 10 procent av röster och kapital finnas på marknaden, fördelade på minst 300 handelsposter. En handelspost är det antal aktier som motsvarar ett kvarts basbelopp.
Att bli avnoterad är en stor skam. Det har bara skett en gång de två senaste åren. Den gången var det Columna.
”Jag tror aldrig att det har hänt att ett bolag blivit avnoterat för att de inte uppfyller spridningskraven, men däremot som en del i en avnotering,” säger Nils Liliedahl.
Ett tips för småspararen som vill undvika att bli sittande med aktier när semesterkassan behöver fyllas på är att titta närmare på börsens likviditetsrapporter och vilka som där ligger i likviditetsgrupp C. En C-klassning får man om andelen dagar utan avslut är högre än 50 procent, den genomsnittliga dagsomsättningen är lägre än 200 000 och spreaden är över 5 procent.
Totalt finns det 68 papper på Stockholmsbörsen som fått minst en C-klassning det senaste året. Många av dem är lite konstigare aktieslag i annars välomsatta bolag (även om exempelvis Latour har låg omsättning i både A- och B-slagen), men några är också riktiga likviditetsfällor där det kan gå många dagar mellan affärerna. Ekonomi24 har listat några riktiga gruskorn.
Börsens sömngångare
Antal C-klassningar den senaste tolvmånadersperioden
Aktie
Borås Wäfveri 5 Brio 5 BTS 2 Capinordic 9 Celtica 11 Digital Vision 4 The Empire 6 Gandalf 10 Gotland Rederier A 8 Gotland Rederier B 2 Havsfrun B 2 Jeeves 5 Kabe 3 Malmbergs 2 MSC Konsult 3 Nilörngruppen 5 ScanMining 4 Sintercast B 6 Taurus Petroleum 3 Tivox 7 VBG 11 Westergyllen 3
Nya Marknadens minstingar:
Bolag Marknadsvärde (Mkr) Addvise 34 Bringwell 14 Decim 24 Luvit 21 Optovent 32 Powerit PS 27
Johan Jörgensen
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.