Alla Affärsvärldens analyser vecka 10

Analyser av Industrivärden, Valmet, Lindab, FM Mattsson, Gomero, Scanfil, Igrene, OKEA, Lipum, Alcadon och Enfastighetsbolag samt Krönika, Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren x2, Råduppföljning, Lock-up och rapportkalender vecka 11.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 10 - Vecka 10

Industrivärden

Industrivärden har en portfölj bestående av bra innehav men tyvärr får man dock för stunden ingen rabatt om man köper dessa via Industrivärden. Som alternativ till en aktiefond är Industrivärden däremot ett bra alternativ.

Valmet

Finska verkstadsjätten värderas som fulverkstad. Bolaget har dock till stor del helt stöpts om de senaste åren. Om den nya strukturen gör bolaget motståndskraftigt vid den kommande svackan är aktien köpvärd.

Lindab

En svagare byggmarknad innebär viss motvind för ventilationsbolaget Lindab. Koncernen fortsätter konsolidera marknaden och nyligen förvärvades danska Airmaster som har stark lönsamhet. Är aktien fortsatt köpvärd?

FM Mattsson

Lönsamheten halverades i fjärde kvartalet och fortsatt svag utveckling väntas i alla marknader och samtliga kundsegment. Trots det har aktien stigit.

Gomero

Efter ett kurslyft tar vi nu hem ett lyckat köpråd i Spotlight-listade teknikbolaget Gomero.

Scanfil

Finska kontraktstillverkaren Scanfil skruvade nyligen upp sina finansiella mål. Ambitionen är att växa mer genom förvärv framöver. Bolaget har en stark balansräkning och aktien värderas inte högt.

Igrene

Igrene är ett bolag på Spotlight som letar gas i Siljanområdet – på basis av en teori som går mot all vedertagen vetenskap. De spektakulära påståendena avlöser varandra utan att någonsin beläggas.

OKEA

Mindre norska oljebolaget OKEA fokuserar på att förvärva och livstidsförlänga oljefält sent i livscykeln, ungefär samma strategi som Lundin-avknoppningen EnQuest. Ett misslyckat förvärv från Equinor nyligen har pressat aktien starkt. Sett till framtida kassaflöden är aktien mycket billig.

Lipum

Huvudägare Thomas Eldered lägger genom sitt ägarbolag Flerie Invest ett budpliktsbud på läkemedelsutvecklingsbolaget Lipum uppgående till 6,60 kronor per aktie. Det var drygt 16% lägre än stängningskursen innan budet.

Alcadon

Alcadon är en distributör inom kablar och andra nätverksprodukter som historisk påverkats väldigt starkt av fiberutbyggnaden på sina marknader. Vilket inte varit bra på senare år. Framöver ser det bättre ut.

Enfastighetsbolag

Mer än hälften av de kvarvarande ”enfastighetsbolagen” har nu ställt in aktieutdelningen, och i den här aparta men tidigare högutdelande hörnan av fastighetssektorn återstår nu bara tre namn som lever upp till produktens ursprungliga löfte.

Krönika

Som aktieinvesterare har man ofta en lista med börsbolag som är ”under bevakning”. Här är det för mig viktigt att inte försöka vara översmart. En bevakningslista som är för komplex, för lång eller för kort är mer till hinder än hjälp. Här är ett utdrag ur min nuvarande bevakningslista och en fingervisning om var jag ser mest och minst uppsida framöver.

Afv-portföljen

Portföljen steg 3,5% under februari då flera fina bokslut pumpade upp aktierna. Men det fanns också plumpar som drog ned.

Börsgolvet

Vår är för mycket sagt, men spekulationer blommar tidigt i finanskvarteren: Ska Boeing buda på Saab? Räddar Rosengren Volvo Cars för att han har nära hem? Och vilken nyemission är mest lik en semla?

Investeraren – Tommi Saukkoriipi

Nästan 20% av Tommi Saukkoriipis spetsfond utgörs av Volvo. Dessutom har han Traton som en av sina viktigaste pjäser i portföljen. ”Värderingarna är helt enkelt på tok för pessimistiska med tanke på utsikterna”, säger SEB:s förvaltarveteran.
Han berättar också om:
✓ Volvos potentiella omvärdering: ”Väldigt goda utdelningar”
✓ Orsaken bakom de ”undervärderade” storbankerna
✓ Vinnarsektorerna framåt

Investeraren – Anders Tandberg-Johansen

Norske DNB-förvaltaren Anders Tandberg-Johansen gillar ”naboselskapen” i Sverige och har flera i sin teknologifond. Ericsson finns i toppen och Embracer lite närmare botten: ”Möjligheten i bolaget är helt enkelt att folk blivit väldigt, väldigt negativa”, säger Tandberg-Johansen, som förvaltar drygt 60 miljarder kronor.

Råduppföljning

Slagna serieförvärvare med ansträngda balansräkningar i form av Embracer och Sinch blev denna omgångs sämsta aktier. Vi lyckades dock hålla oss undan bägge. I skuldtyngda Dustin gav vi ett köpråd men tog oss igenom bolagets nyemission med blotta förskräckelsen. Bästa köpråd var för mjukvarubolaget Opter som steg 41%.

Lock-up

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Xvivo Perfusion och Yubico.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 11

Kommande vecka rapporterar bland annat Rusta, Energy Save och My Beat. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 11.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets