Alla Affärsvärldens analyser vecka 39

Analyser av Lifco, Idun Industrier, Emilshus, Sydsvenska Hem, Envirologic, Instalco, Svolder, Occlutech, Storskogen, Kindred, ScandiDos, Halmslätten, Troax och Västsvensk Logistik samt IPO-kommentarer, Afv-portföljen, Insiderkollen och Råduppföljning.

Lifco

Lifco är en högvärderad så kallad serieförvärvare. Vågar man tro på att förvärvsresan fortsätter går det att se uppsida – men inte särskilt mycket.

Idun Industrier

Idun har värderats upp rejälts sedan de kom till börsen i början på året. Kan aktien locka till köp om vi räknar på ett lyckat förvärvsscenario fram till 2026? Det ser så ut.

Emilshus

Emilshus har fastigheter i Småland. Nu noterar bolaget preferensaktier där direktavkastningen är över 7%. Ska man teckna? Sista teckningsdag: 210929

Sydsvenska Hem

Ännu ett konsultdrivet fastighetsbolag som fått in nya aktiva huvudägare och byter inriktning. Avtalet med Pareto har sagts upp och egen organisation ska byggas upp.

Envirologic

Envirologic är ett mikrobolag som utvecklat en maskin för automatisk högtryckstvätt i svinstallar. Marknaden är stor men lite konservativ. På sikt lockar dock potentialen.

Aprendere Skolor

Börsens nya mindre skolkoncern Aprendere Skolor faller i börsdebuten. Ganska väntat med tanke på att emissionen knappt blev övertecknad. Häromveckan kom Socialdemokraterna dessutom med ett politiskt utspel kring vinstförbud bland friskolor.

Instalco

Instalcos aktie är precis som många andra så kallade serieförvärvare dyr. Vi undersöker om bilden ändras om bolaget genomför en lyckad förvärvsresa fram till 2026.

Svolder

Investmentbolaget Svolders två största innehav är de småländska kvalitetsbolagen Garo och Troax. Bolagen värderas högt men kvalitet kostar.

Occlutech

Affärsvärlden avrådde från att teckna aktier i medicinteknikbolaget Occlutech. Bolaget ställer in noteringen med argumentet att sektorsentimentet inom medicinteknik inte varit tillräckligt starkt. Ett svagt argument. Affärsvärlden har en annan teori.

Storskogen

Storskogen drivs som om ledningen hittat ett recept att investera väldigt mycket mer kapital i förvärv än andra serieförvärvarbolag. Det kan bli succé men ökar riskerna och vi ser klen rabatt i denna IPO. Sista teckningsdag: 211005

Kindred

Många av de svenska speloperatörerna faller på börsen. Det är den holländska marknaden som oroar.

ScandiDos

I somras seglade medicinteknikbolaget RTI Group upp som största ägare i ScandiDos. RTI är verksamma inom kvalitetssäkring av röntgen. ScandiDos största konkurrent har också blivit uppköpta.

Halmslätten

Halmslätten stod stabilt under pandemin trots sitt beroende av restauranggrossisten Martin & Servera. Är aktien köpvärd?

Troax

Småländska Troax har uppvisat imponerande höga marginaler senaste åren. Med Latour som huvudägare har Troax-aktien också begåvats med en riktigt hög värdering.

Västsvensk Logistik

Vi ser stor uppsida i bolaget som äger Kappahls centrallager utanför Göteborg. Men kommande refinansiering innebär att det finns en risk att detta kan vara nästa stora smäll i sektorn konsultdrivna fastighetsbolag.

IPO-kommentarer

Albert, Genetic Analysis och Emilshus Pref stiger alla i dagens inledande handel. Sämre har det gått för Fsport som noterades igår. IPO-aktiviteten fortsätter att vara hög och vi närmar oss 100 noteringar för året.

Afv-portföljen veckosummering

Portföljen tappade på index under september.

Afv-portföljen – Kindred

Kindred har rasat på börsen efter oro kring nya besked för den viktiga holländska marknaden. Nu inför de spelstopp som kostar 140 Mkr i månaden. Värre än väntat, tycker Afv.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. De senaste veckorna har säljtrycket varit stort i IT-konsulten Exsitec, medan insynspersoner fortsätter köpa aktier i it-återförsäljaren. Johan Wachtmeister tagit hem vinst i bostadsutvecklaren och investerat i sjukvårdskoncernen.

Råduppföljning

Köpråden i Tobii, Doro och Bredband2 blev alla bra. Och det var helt rätt att inte lockas av den synbart låga värderingen i inkassobolaget Hoist.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till: