Alla Affärsvärldens analyser vecka 45

Analyser av Hexatronic, Eastnine, Sibek, Boozt, Better Collective, NFO Drives, G5 Entertainment, Gomero, Thule, Gaming Innovation, Truecaller, Garo, Integrum, Norconsult samt Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 46.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 45 - Vecka45.2023

Hexatronic

Tillväxten är bortblåst i fiberbolaget Hexatronic. Den stora skulden och svaga vinstkvaliteten gör det svårt att våga tror på den långsiktiga potential som går att se i aktien.

Eastnine

Eastnines avyttring av innehavet i ryska modehandlaren MFG har varit en riktig rysare med flera tvära vändningar. Nu är avyttringen äntligen i hamn och ett nytt finansiellt robust Eastnine har tagit form.

Sibek

Teknikkonsulten Sibek med fokus mot signalssystem för järnväg trotsar det bistra klimatet på IPO-marknaden och noterar sig på First North. Aktien faller 8% efter handelsstart.

Boozt

E-handelsbolaget levererade en klart bättre Q3-rapport än väntat och höjer samtidigt helårsprognosen för 2023. Kan Boozt komma i närheten av sina finansiella mål så finns god potential i aktien.

Better Collective

När andra spelbolag är på defensiven har Better Collective trampat gasen i botten med förvärv för över 3 mdr kr i år – inklusive dagens storköp i Kanada. Aktien har belönats. För mycket?

NFO Drives

NFO Drives ambitiösa tillväxtplan fick sig en liten törn i det tredje kvartalet men det är inte läge att döma ut bolaget. Är aktien köpvärd?

G5 Entertainment

Mobilspelsbolaget G5 Entertainment har likt andra bolag i sektorn det kämpigt med negativ tillväxt. Omsättningen i tredje kvartalet föll 10% organiskt. Glädjeämnet var ökad andel intäkter från G5 Store. Aktien är långt ifrån dyr men skall det riktiga lyftet komma behövs nog en ny spelsuccé.

Gomero

Gomero är ett mikrobolag med bara runt 30 Mkr i börsvärde som trots sin litenhet har en del som talar för sig. En bra produkt, fin kundlista och god bruttomarginal exempelvis. Pusselbiten som saknas är tillväxten.

Thule

Efter ett utmanade år för friluftsbolaget Thule börjar lagernivåerna hos cykelåterförsäljarna normaliseras. Den organiska tillväxten var positiv i det tredje kvartalet. Nya produktlanseringar väntas öka tillväxten kommande år. Thule har även ny VD i Mattias Ankarberg.

Gaming Innovation Group

Spelkoncernen Gaming Innovation Group gör ett lovande förvärv på kasinosidan och går vidare med sina planer på en uppdelning av koncernen i två börsbolag. Det går att se uppsidan i aktien men det kräver lite välvilja – och att bolaget ordnar sin refinansiering.

Truecaller

Den stora frågan med Truecaller är om intäktstappet i Q3 beror på en tillfälligt svag annonskonjunktur eller något värre. Skulle Truecaller långsiktigt bara växa som annonsmarknaden så ser aktien ändå hygglig ut.

Garo

Småländska Garo har under de senaste fem åren värderats till runt 25x den framåtblickande rörelsevinsten. Under pandemin toppade värderingen på hissande 50x. Det senaste året har varit riktigt motigt för Garo som tappat tre fjärdedelar av börsvärdet. Aktien rasar på Q3-rapporten.

Integrum

Medicinteknikbolaget Integrum inledde en strategisk översyn för att accelerera tillväxten i mitten av september. Nyligen kom bolaget med en omvänd vinstvarning. Aktien har utvecklats starkt sedan Affärsvärldens köpråd i våras. Hur skall man se på aktien?

Norconsult

Trots lägsta möjliga prislapp ser inte noteringen av norska teknikkonsulten Norconsult ut att bli någon succé. Aktien är oförändrad i den tidiga debuthandeln i Oslo.

Afv-portföljen

Tack vare bra siffror i portföljbolagens rapporter blev oktober lite mindre blodig för Afv-portföljen än för index.

Krönika

LO och Socialdemokraterna ser uppenbarligen föreningsfrihet och avtalsfrihet som hot mot sin makt. Det är så man bäst förstår blockaden och fulspelet mot Tesla. I denna tappning innebär den svenska modellen ett ovillkorligt krav på tystnad och betalning av beskyddarpengar till LO, och för den delen även Svenskt Näringsliv. Det rationella för Tesla är att hellre lämna Sverige helt än att ge efter för utpressningen och skriva på kollektivavtal.

Investeraren

Rätt viktning av risk och stort fokus på hållbarhet. Det är en del av strategin bakom Nordeas nya fond, som är en blandning av olika riskkapitalbolags fonder. För Affärsvärlden berättar förvaltaren Cecilia Kellner om de olika innehaven. ”Jag kan tycka att private equity är svårgenomlyst”, säger hon.

Råduppföljning

Det var helt rätt att sälja norska returautomatbolaget Tomra vars aktie har halverats senaste året. Köpråden i Bravida och Storytel utvecklades sämre än index.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Handelsbanken, Academedia, Nyfosa, Afry, Storytel, Electrolux, Husqvarna, SLP och Inwido.

Nytt poddavsnitt

Peter Benson, Björn Rydell och Otto Klaar diskuterar följande i veckans avsnitt: Kindred, Schibsted, Bonesupport, Filo Mining, Svedbergs och ett antal bolag i IPO-guiden.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 46

Kommande vecka rapporterar bland annat SBB, Nibe, Embracer och Starbreeze. Utdelning är att vänta från Securitas, Kabe och Duni. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 46.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.