Alla Affärsvärldens analyser vecka 49

Analyser av Bulten, Peab, Readly, Smart Eye, Aquaticus, Backaheden, Gotlandsbolaget, Solnaberg Property, Krona Public, Doro, Link Prop, Preservium, LumenRadio, Systemair, Fleming Properties, Kallebäck, Spactvå samt krönika enfastighetsbolag, Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Lock-up, Råduppföljning, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 50.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 49 - Vecka49.PNG.2022

Bulten

Efter tre svåra år i bilbranschen finns chansen att 2023 trots lågkonjunktur faktiskt blir ett hyfsat bra år för underleverantörer som Bulten. Det ger aktien skapliga odds.

Peab

Kostnadsinflation tynger byggverksamheten och energipriserna pressar den viktiga asfaltsaffären. Samtidigt är det tvärstopp i försäljningen av egenproducerade bostadsrätter. Är aktien billig nog?

Readly

Readly erbjuder en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter. Bonnier lägger ett kontantbud uppgående till 12 kronor per aktie. Det motsvarar en budpremie på drygt 59%. Hur skall man se på aktien?

Smart Eye

Aktieägarna i Smart Eye får betala ett högt pris för garantin att företrädesemissionen lyckas. Det borde funnits bättre alternativ.

Aquaticus

Enfastighetsbolaget Aquaticus har stått emot fastighetsfrossan på börsen. Aktien är endast ned 8% sedan årsskiftet. Troligtvis är det den höga utdelningen som hållit uppe aktien. Frågan är vad utdelningen ska bli framöver.

Backaheden

Stabil hyresgäst, låg belåning och en ränta bunden till slutet av 2025 gör Backaheden till ett av de bättre enfastighetsbolagen. Kanske måste utdelningen sänkas något på sikt men till viss del är det nog redan inprisat i aktien.

Gotlandsbolaget

Gotlandsbolaget har åternoterats med en gigantisk nettokassa som dock lär sättas i arbete de kommande åren genom investeringar i gasdrivna fartyg.

Solnaberg Property

Sänkt utdelning ligger i korten för enfastighetsbolaget som på grund av dess finansiering med rörlig ränta redan nu har ett kassaflöde som inte räcker till utdelningen. Trots det ser vi köpläge i aktien.

Krona Public

Fastighetsbolaget Krona som äger ett kluster samhällsfastigheter i Norge handlas till nästan 8% direktavkastning. Bolaget finansieras med en obligation som förfaller 2026. Om dagens ränteläge håller i sig kommer den utdelningsnivån hänga löst när refinansiering närmar sig 2026.

Doro

Telefonbolaget Doro har en stark marknadsposition i Europa. Marknaden för traditionella knapptelefoner minskar fortsatt. Kan Doro få ordning på tillväxten?

Link Prop 

Fastighetsbolaget Link Prop äger en kontorsfastighet i Mjärdevi Science Park, Linköping. Aktien sticker ut som väldigt billig både sett till vinstförmåga och substans.

Preservium

SBB är största ägare i detta enfastighetsbolag som likt sin huvudägare dragit på sig en häftig skuldsättning. Det är en klen tröst att det i bästa fall dröjer några år innan balansräkningen riskerar vålla allvarliga problem.

LumenRadio

Teknikbolaget LumenRadio fick en bra start på sin börskarriär med 20% kursuppgång i den tidiga debuthandeln.

Systemair

Ventilationsbolaget Systemair fortsätter uppvisa god tillväxt. Efter årsskiftet kommer bolaget avyttra luftkonditioneringsverksamheten till Panasonic vilket stärker koncernens marginaler.

Fleming Properties

Denna fastighetsskapelse signerad Pareto sitter mer i klistret än vad som varit fallet om dess skapare hade lämnat lite marginal för att amortera på lånen. Vi ser risk för halverad utdelning om 2-3 år.

Kallebäck

Fastighetsbolaget Kallebäck äger en fastighet uthyrd till försvarskoncernen Saab. Här och nu tycker vi att aktien ser ganska fullvärderad ut. Vi ser dock flera potentiella uppsidor i aktien.

Spactvå

Spactvå handlas strax över teckningskursen timmarna efter handelsdebuten.

Krönika enfastighetsbolag

Inom ett fåtal år kommer en majoritet av ”enfastighetsbolagen” på börsen få svårt att täcka sina generösa utdelningar. Stigande räntor kan bli dödsstöten för hela sektorn.

Afv-portföljen – veckosummering

Svaga balansräkningar är aldrig bra men kanske extra illa just nu. Portföljen har inte så mycket av den varan som tur är.

Afv-portföljen – nytt innehav

Det var länge sedan portföljen innehöll fastighetsaktier. Nu köper vi in en lite udda sådan.

Börsgolvet

Nya fastighetsaffärer, kreativ redovisning och så en dunkel börshandel. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Investeraren

Fastighetsbranschen är globalt sett i medvind. Det menar Mike Sales, som är VD för en av världens största fastighetsförvaltare, Nuveen Real Assets. Behovet av förrådslokaler växer kraftigt på svenska marknaden, berättar han i en exklusiv intervju med Affärsvärlden.

Råduppföljning

Det var helt rätt köpa Evolution i kurssvackan ifjol. Aktien har gått klart bättre än index. De flesta av börsnoteringarna i fjolårets omgång utvecklades svagare än index. Undantaget var Momentum Software som blev uppköpt till en saftig premie i somras.

Lock-up-avtal

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.

Nytt poddavsnitt

Madeleine Lundberg, Daniel Svensson och Peter Benson går igenom Electrolux, Bergman & Beving, Volati och Bulten. Plus lite snack om SBB och Rutger Arnhult.

VIKTIGASTE BOLAGSHÄNDELSERNA VECKA 50

Kommande vecka rapporterar bland annat SolidX, Imsys, My Beat och SkiStar. Utdelningar är att vänta från SkiStar och Sdiptech. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 50.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco