AllBright: ”Vi är provocerande nära jämställd representation på börsen”  

Antalet kvinnor i börsbolagens styrelser kommer att öka, tror AllBright nu när stämmosäsongen är igång. Men börsen som helhet kommer inte nå hela vägen fram till en jämn könsfördelning, menar stiftelsen. "Vi är provocerande nära nu", säger Amanda Lundeteg.
Amanda Lundeteg, VD för stiftelsen Allbright.
Amanda Lundeteg, VD för stiftelsen Allbright. Foto: Veronica Johansson/TT

Inför stämmosäsongen ligger andelen kvinnor i börsbolagens styrelser på 36%. Börsen är med andra ord ynka fyra procentenheter ifrån ”jämställd representation”, enligt AllBright. Trots att bolagen är nära tror Allbright inte att bolagen kommer nå 40%-gränsen under årets stämmosäsong.

”Vi är provocerande nära nu. Sverige skulle gott kunna komma i mål redan denna stämmosäsong, men vi lär få vänta ytterligare två till tre år. När bolagen väl kommer i mål är det tack vare att vissa valberedningar gör jobbet medan andra låtsas som att det regnar. Kvinnorna tenderar att koncentreras till vissa styrelser”, säger Amanda Lundeteg, VD för AllBright.

AllBright menar att det är bekymmersamt många bolag som fortfarande har för få kvinnor i styrelserna och att det riskerar att försämra styrelsearbetet. Enligt teorin om kritisk massa behöver en minoritet utgöra åtminstone 30% för att lyckas påverka en grupp.

”De hundra sämsta bolagen har alla under 30% kvinnor. Studier visar att kvinnor och minoriteter riskerar att bli symboler för en grupp i stället för att ses som individer, när de är för få. Om underrepresenterade grupper verkligen ska få gehör och inflytande krävs det fler än enstaka alibi.”

Om dessa hundra styrelserna skiftade en man mot en kvinna skulle bolagen bredda sin kompetenspool och Sverige också först i världen att nå jämställda styrelser – utan kvotering, framhåller AllBright.

”När jag pratar med börsens VD:ar skvallrar de om att det finns ett A- och ett B-lag bland ägarna. De aktiva som har märkt att perspektiven blir fler och besluten bättre när styrelserna är blandade, och i andra änden har vi de passiva ägarna som är tysta som möss”, säger Amanda Lundeteg.

Åtta bolag sticker ut inför årets stämmosäsong. Här syns inte en enda kvinna i toppskiktet.

”Bolagen som helt saknar kvinnor i styrelserna är tack och lov på utdöende. Som aktiesparare skulle jag aldrig få för mig att placera sparpengarna hos dessa bolag. Förr eller senare kommer de drabbas av dåligt rykte, det kommer slå mot både kompetensförsörjning och affär. Studier visar att bolag med jämn könsfördelning i styrelsen har högre lönsamhet och högre omsättning än bolag med ojämn sammansättning.”

Fakta: Styrelserna

Andel kvinnor i styrelserna: 36%

Antal bolag med under 30% kvinnor i styrelserna: 100

8 bolag som helt saknar kvinnor

Anoto Group, Bong, Empir Group, Havsfrun Investment, Immunovia, Maha Energy, Traction, TradeDoubler.

Källa: Allbright

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets