Allt du behöver veta inför Telia rapport
Den stora frågan kring Telia är förstås vem som ska efterträda Jan-Åke Kark på VD-stolen.
”Det känns som att det börjar bli lite bråttom. I det läge som Telia befinner sig håller det inte att det finns någon permanent VD”, säger en telekomanalytiker.
Ryktena kring kandidater är i full svängning.
Ett namn som återkommer och uppges ligga bra till är SJ-chefen Daniel Johannesson. Han ska bland annat förordas av krafter inom Telias nuvarande ledning. Själv håller han på att avveckla sig som SJ-chef och har sagt att han söker ett nytt jobb. Han har tidigare arbetat med telekom inom Kinneviksfären. Själv har han inte kommenterat uppgifterna.
När beskedet kom att Anders Björkman lämnar Netcom började flera aktörer på marknaden genast spekulera i att hans nästa hemvist skulle bli Telia. Men i en intervju på Ekonomi24 förklarade Björkman att han ska ägna framtiden åt att bli riskkapitalist.
En annan kandidat, Esseltes VD Anders Igel som redan sitter i Telias styrelse har dock sagt att han inte blir ny Teliachef.
Men några nyheter i VD-frågan ska man inte förvänta sig enligt Telia.
”Vi kommer inte att säga något i den frågan i samband med rapporten”, säger Cecilia Giertta, presschef på Telia.
Några glädjesiffror förväntas inte Telia presentera.
”Det känns lite håglöst. Förväntningarna är låga efter halvårsrapporten då jag tror att många analytiker togs på sängen av hur dåligt det var”, säger Stefan Olsson, analytiker på Fischer Partner.
Enligt SIX Market Estimates förväntas ett resultat på 3,9 miljarder för niomånadersperioden. Då ingår engångsposter på 1,6 miljarder kronor.
Omsättningen väntas uppgå till dryga 39 miljarder.
Därmed väntar sig aktiemarknaden att vinsten under tredje kvartalet i Telia i stort står och stampar på samma ställe som för ett år sedan. Omsättningsökningen stannar på bara dryga 5 procent.
Största intresse riktas mot mobiltelefondelen som överraskade mest negativt senast.
”Då tog Telia stora kostnader för att skaffa nya kunder. Nu vill man se att de börjar ge lite intäkter och att marginalerna därmed kan pressas upp”, säger Stefan Olsson.
Rörelseresultatet för affärsområdet Mobil blev andra kvartalet magra 168 Mkr. Då tillkom 350 000 nya GSM-abonnenter bara i Sverige. Riktigt lika kraftigt inflöde räknar man inte med har skett under tredje kvartalet.
Mobiltelefonin väntas ha omsatt 8 miljarder de första nio månaderna.
En annan fråga är hur det går i norska Netcom ASA som ingår i Telias böcker sedan 1 juli.
I övrigt väntas det vara rätt lite i siffrorna som kan få kursen att lyfta. Det hänger på vad Telia-ledningen säger på presskonferensen klockan 13.00.
Här är några saker som skulle kunna överraska positivt:
Mer information om hur det går med renodlingen av Telia och framförallt försäljningen av kabel-TV-bolaget Com Hem och innehavet i irländska operatören Eircom. Marknaden vill se konkreta tecken på att det ligger nära i tiden.
Visa på en snabb utbyggnad av bredbandsnätet. Det krävs för att dämpa det oundvikliga intäktsfallet på fast telefoni som väntar Telia.
Ingjuta lite förhoppningar om att Telia snart kan göra de förvärv som många analytiker menar krävs för att klara tillväxtmålen. Ledningen har redan visat öppet intresse för Tele Danmarks mobiltelefondel liksom för finska Radiolinja.
Dessutom anses affärsområdet International Carrier som betraktas som ett framtidsområde behöva en utländsk partner.
En extra krydda vore om det kommer signaler om när storägaren staten kan tänkas minska sitt innehav. Den statliga ägardominansen riskerar att skrämma bort potentiella partners tror en del analytiker.
Rapporten kommer vid 8-tiden. Fischer Partners kommer att ställa kurser i Telia från klockan 7.45.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.