Allt fler bostäder säljs utanför Hemnet

Antalet bostäder som säljs utanför Hemnet har stigit kraftigt jämfört med i fjol. Detta enligt Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel.
Hemnet
Foto: Hemnet

Tvärt om mot vad många trodde i början av pandemin har bostadspriserna skjutit i höjden det senaste året. I sin senaste mäklarpanel skriver Fastighetsbyrån att andelen bostäder som säljs utan bred marknadsföring också har stigit i och med den ökade konkurrensen om tillgängliga bostäder.

Lista: Så steg priserna på småhus

Två tredjedelar av mäklarna i panelen svarade att 1-20% av de bostäder de förmedlar säljs utan publicering på Hemnet. 10% svarade att de förmedlar över 30% utanför Hemnet. I januari 2019 sålde 9% av mäklarna över 20 % av bostäderna utanför Hemnet.

”När efterfrågan ökar hårdnar också konkurrensen om bostäderna till salu. Vi ser även en markant ökning av bostäder som förmedlas direkt via mäklaren utan bredare marknadsföring. Många upplever utbudet som litet men känner inte till den stora mängden som säljs utanför Hemnet. Det ställer höga krav på spekulanterna att vara på hugget”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, och fortsätter:

”Underhandsförsäljningar skapar frustration hos vissa spekulanter men är svårt att komma ifrån i en het marknad. Säljarna har alltid rätt att sälja hur och när de vill och mäklarna har en skyldighet att framföra intresse och bud. En ökad medvetenhet kring detta är viktigt.”

Det är vanligaste med försäljningar utanför Hemnet i Göteborg, där nästan hälften av mäklarna över 20% av bostäderna utanför Hemnet och 27% förmedlar över 30% utanför Hemnet.