Amazon, Microsoft och Alphabet rekordförvärvade under 2021

Techjättarna Amazon, Microsoft och Alphabet gjorde alla fler förvärv under 2021 än något annat år det senaste decenniet. Det skriver CNBC och hänvisar till data från Dealogic.
Amazons grundare och VD Jeff Bezos.
Amazons grundare och VD Jeff Bezos. Foto: AP Photo/Ted S. Warren/TT
Nyhetskanalen uppger att den snabba takten tyder på att företagen antingen försöker göra affärer innan ett eventuellt antitrusttillslag sker, eller att de inte tror att konkurrensmyndigheter kan stoppa affärer som borde blockerats.

Ordföranden i Federal Trade Commission, Lisa Khan, har på samma tema lämnat in ett ändrat klagomål mot Facebook och hävdar att dess förvärv av Instagram och WhatsApp bidrog till dess nuvarande status som ett socialt nätverksmonopol.

”Det här är företag med enorma resurser. De är inte blyga för att distribuera de resurserna. Vi visar verkligen de här företagen, men visar också landet att tillsynsmyndigheter inte kommer att backa på grund av att dessa företag spänner några muskler eller försöker skrämma oss”, uppger FTC-chefen.

Flest bolag köpte Microsoft med sina 56 förvärv. På andraplats kom Amazon med 29 och därefter Googles moderbolag Alphabet med 22.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.