FAANG-bolagen lockar spararna

Techjättarna har lockat både under börsnedgången och under rekylen, visar siffror från Nordnet och Avanza.
Foto: Mark Lennihan/TT, Henrik Montgomery/TT

De stora amerikanska techbolagen, och speciellt FAANG-jättarna (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google), har lockat spararna sedan årsskiftet.

”FAANG-bolagen har lockat sparare under hela turbulensen och fått betydligt många fler ägare. Facebook som fått mycket uppmärksamhet, och även beröm för sin coronarapportering, har dubblat antalet aktieägare via Avanza sedan årsskiftet, vilket även Apple och Alphabet är nära på att göra”, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull, och fortsätter:

”FAANG-bolagen har haft en mycket stark kursutveckling sedan årsskiftet, och det klart mest ägda bolaget Apple har avkastat hela 83 procent”

Men det är inte bara just FAANG-jättarna som lockat spararna, även andra techaktier har rönt stort intresse.

”FAANG-bolagen har historiskt varit de aktierna som spararna framför allt vänt sig till när de köper amerikanska aktier, men i år har intresset varit än högre för andra välkända jättar som Microsoft och Mastercard. Att spararna väljer amerikanska techbolag när man shoppar på amerikanska börserna är rimligt och ger vanligtvis en bättre portföljmix, då det minst sagt är tunnsått av denna typ av bolag på Stockholmsbörsen”, säger Johanna Kull.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt har sett ett stort intresse för techjättarna hos spararna.

”De har ju helt klart varit ledande i uppgången, och spararna har fortsatt göra stora köp. Det har helt enkelt varit en populär strategi under våren att satsa på techbolagen och på så sätt ta rygg på den sektor som dragit uppgången. Netflix och Microsoft har varit populära köp, men även Alphabet”, säger hon och menar att farhågan om en techbubbla som var på väg att spricka helt kom på skam i och med coronakrisen.

”Techjättarna har stått starka, de rider på en megatrend som i vissa fall förstärks i och med corona. Att exempelvis Microsoft ökat så pass mycket popularitet kan man nog gissa beror på förhoppningar om att vår acceptans för att hålla möten på distans – exempelvis via Skype eller Teams – är en trend som kommer fortsätta även när livet normaliseras.”

Ökning av antalet ägare via Nordnets plattform

Bolag Utveckling sedan årsskiftet  Utveckling sedan slutet av februari
Microsoft  58 % 32 %
Alphabet  61 % 50 %
Facebook  32 % 28 %
Apple  20 % 12 %
Netflix  23 % 28 %

Ökning av antalet ägare via Avanzas plattform

Årsskiftet Idag Förändring
Facebook 3549 5457 54%
Amazon 7868 9206 17%
Apple 10805 15481 43%
Netflix 4489 5956 33%
Alphabet 3280 4777 46%