Barclays: Detta kan bli en ny oroande trend för teknikjättarna

Techfrossan i september kan dels ha förklarats av stigande realräntor, enligt Barclays Wealth CIO Will Hobbs.
Barclays
Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

I september sjönk Nasdaq Composite mer än 5% och S&P 500 nära 4%, mycket på grund av volatiliteten i techjättar såsom Amazon, Tesla och Apple.

Enligt Barclays Will Hobbs sammanföll nedgången för teknikaktier med högre realräntor, särskilt i USA. Det skriver CNBC.

“En av teorierna angående den nuvarande kontexten för marknaderna är att mycket är beroende av konstant sjunkande realräntor, för om du tänker på värderingen av vissa av dessa techgiganter, tänk på hur deras kassaflöden ser ut, de är som en sorts långfristiga obligationer”, säger han.

Han menar att en del i attraktionskraften hos tillväxtaktier inom tech beror på att realräntorna har fallit under flera år.

”Investerare är, förståeligt nog, besatta av tanken på att du kan skydda nedsidan och fånga uppsidan – den är den heliga graalen”, säger han, och menar att vissa av techgiganterna den senaste tiden har infriat detta.

Han menar att även om realräntorna hålls nere nu, kan centralbankernas agerande runt om i världen skapa högre realräntor i framtiden och han oroas över att investerarna verkar titta tillbaka på den senaste tiden för att hitta vinnare i guld eller techsektorn, utan att tänka på att situationen snart kan ändras så att andra tillgångar i portföljen blir de nya vinnarna.

”Du måste äga några förlorare med, för du måste planera för en framtid som inte bara är en fortsättning av den senaste tiden”, säger han.