Amerikansk far och son döms till fängelse i Japan – hjälpte tidigare Nissan-ordföranden Ghosn fly

En domstol i Tokyo har dömt två amerikaner, en far och hans son, till fängelse för att ha hjälpt till att smuggla tidigare Nissan-styrelseordföranden Carlos Ghosn till Libanon medan han väntade på sin rättegång i Japan. Det rapporterar AP.
Amerikansk far och son döms till fängelse i Japan – hjälpte tidigare Nissan-ordföranden Ghosn fly - Lebanon Carlos Ghosn
Carlos Ghosn Foto: TT/Hussein Malla)

Fadern och sonen har dömts till ett allvarligt brott mot japanska lag, då smugglandet av Ghosn lett till att chanserna att åtala honom i Japan nu är bortblåsta. Händelsen skedde under december 2019 då amerikanarna gömde Ghosn i en stor låda som flögs i privatjet till Libanon.

Ghosn arresterades 2018 i Japan för att ha felaktigt rapporterat om sin ersättning i Nissan och brutit mot lagen som styrelseledamot i bolaget för egen vinning. Han anser sig själv vara oskyldig och flydde därmed, då han inte väntade sig någon rättvis rättegång i Japan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.