Analys: Komponentdistributörer – Det är insidan som räknas

Dagens komponentdistributörer är hårt specialiserade. BörsnoteradeBergman & Beving, OEM och Elektronikgruppen konkurrerar bara delvis omatt sälja innanmätet till bland annat mobiltelefoner.

Den våg av globalisering, outsourcing och koncentration tillfärre leverantörer som drar fram inom tillverkningsindustrinpåverkar även distributionen av komponenter och system.Marknaden för industri- och elektronikkomponenter har förändratsoch gränserna mellan distributörer, kunder och leverantörerhåller på att förskjutas.Börsnoterade Elektronikgruppen, OEM och Bergman & Bevingdistribuerar komponenter och system på den nordiska marknaden.Det handlar om allt från motstånd, kondensatorer, halvledare(integrerade kretsar, minnen etc.), displayer, mekaniska ochelektromekaniska komponenter, systemprodukter till helaproduktionssystem. Komponenttillverkarna finns ofta i USA ellerSydostasien. Distributören blir därmed tillverkarens förlängda arm in påden nordiska marknaden och ett alternativ till att fabrikantensätter upp ett eget dotterbolag.Marknaden för industri- och elektronikkomponenter samt system äroerhört fragmenterad. För att skaffa sig en position irespektive kund- eller produktsegment har alla tre bolagennischat in sig hårt och inriktat distributionen mot meravancerade produkter som har bättre marginaler än renastandardkomponenter.

Mer service

Därutöver har inriktningen gått från ren distribution till såkallad teknisk handel. Det innebär att bolagen har ett betydligtmer omfattande samarbete med kunder och komponenttillverkare äntraditionella distributörer. Ett sätt att höja mervärdet är attöka inslaget av service. Det handlar om att kunna erbjudateknisk kompetens och teknisk service eller att övertalogistikfunktionen från sina kunder och komponentleverantörer.Exempelvis ansvarar Elektronikgruppen för lagerhållning ochleverans av elektronikkomponenter direkt in till flera kundersproduktionslinor. Distributörerna hjälper också till med attsynkronisera kundens och komponentleverantörernasproduktionsapparater. Eftersom distributörerna sitter mellankomponenttillverkarna och kunderna fångar de upp marknadens behov. Indesign av komponenter blir allt vanligare. Distributören arbetar då medatt hitta alternativa lösningar för att anpassa komponenternatill den produkt som ska tillverkas eller tvärt om. Eller attföreslå mer kostnadseffektiva lösningar för såvälkomponenttillverkaren som kunden.Elektronikgruppen, Bergman & Beving och OEM sysslar visserligenalla med distribution av komponenter, men sinemellan är de rättolika. I Elektronikgruppen, som omsättningsmässigt är minst avde tre, utgör handel med elektronikprodukter 80 procent av ensammanlagd försäljning om närmare 500 miljoner kronor. Bolagetkonkurrerar här med Bergman & Beving Electronics, som efterköpet av danska Berendsen Components årligen omsätter cirka 2,5miljarder kronor. Electronics står för cirka 30 procent avBergman & Bevings sammanlagda omsättning om cirka 8,5 miljarderkronor på årsbasis. OEM:s konkurrerande elektronikdistributionomsätter bara runt 200 miljoner kronor, motsvarande 15 procentav bolagets totala verksamhet.OEM är däremot en avsevärt större aktör när det gäller handelmed industrikomponenter och system. Denna verksamhet står förresterande 1,2 miljarder kronor av bolagets försäljning. Bergman& Bevings affärsområde Industry med en omsättning på cirka 2,3miljarder kronor är här en stor konkurrent.De största förändringarna under senare år har skett inom handelnmed elektronikkomponenter. Allt flera aktörer växer genom attköpa upp konkurrenter, oftast mindre sådana eller genom attexpandera geografiskt. Dessutom möter lokala och regionaladistributörer i dag konkurrens från internationelladistributionsjättar såsom amerikanska Avnet och Arrow, somenbart på den nordiska marknaden vardera omsätter runt 1,5miljarder kronor.

Nya kunder

Kunderna i elektronikindustrin är i regel stora företag somunder senare år lagt ut allt större delar avproduktionsapparaten på underleverantörer. Dessa tar också iallt större utsträckning över ansvaret för en hel lösning ochallt mer av utvecklingsarbetet, vilket innebär attkomponentdistributörerna fått nya kunder att bearbeta.I Norden domineras elektronikindustrin av företag verksamma inomtelekomindustrin. Elektronikgruppen uppskattar att så mycket som80 procent av av försäljningen av elektronikkomponenter går tilltelekomindustrin och deras underleverantörer.Enligt Elektronikgruppens beräkningar ökade marknaden förelektronikkomponenter 1995-1997 med 20-30 procent per år. Det ärframför allt den starka tillväxten på mobiltelefoner som drivitpå efterfrågan. En fortsatt snabb tillväxt inom telekomsektornborgar för att efterfrågan utvecklas starkt även de närmasteåren. För att effektivisera inköpen försöker såväl komponenttillverkarnasom kunderna att koncentrera inköpen tillfå, men större distributörer. Det ställer stora krav pålogistiken hos distributörerna. Även om priset fortfarande ärviktigt så är det, på grund av de allt kortare ledtiderna iproduktionen, leveranssäkerhet och leveransprecision det handlarom i dag. Framför allt gäller det långsiktigt löpandeleveransavtal där kunden många gånger är en underleverantör -legotillverkare – som i sin tur ansvarar för att produktenkommer fram i tid.

Logistik i fokus

För många komponenter utgör kostnaden för logistik en stor delav produktens värde. Ibland är logistikkostnaden till och medstörre än produktens värde. Stora kunder förväntar sig också attkomponentdistributören har ett väl utvecklat och effektivtlogistiksystem och att detta förbättras löpande, vilket gynnarde större företagen. Att kunna distribuera internationellt blir alltviktigare. Framför allt gäller det elektronikkomponenter. Närtillverkningsindustrin i allt större utsträckning flyttarproduktionen till lågkostnadsländer gäller det för distributörenatt hänga på. Annars går man miste om de stora volymerna. Tillexempel har Elektronikgruppen etablerat verksamhet iStorbritannien. Det brittiska dotterbolaget tar hand omEricssons och Nokias underleverantörer som förlagt sintillverkning dit. I förlängning hoppas bolaget att detta ävenska ge nya kunder. Att de nordiska distributörerna över huvud taget fårleverera utanför Norden beror på att deras logistiklösningar i regel stårsig väl i konkurrens med vad lokala distributörer kan erbjuda.Därutöver vill ju både komponenttillverkarna och kundernasamarbeta med så få distributörer som möjligt. Men sannolikhetenför att de svenska distributörerna kommer att gå utanför Nordeni någon större omfattning är förmodligen inte så stor. Nere iEuropa finns redan stora, ledande distributörer på de olikanationella marknaderna. För att vara en global aktör krävsdessutom helt andra muskler. Och då står sig de svenskadistributörerna ganska slätt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.