Analys: OM fortfarande köpvärd

Huvuddelen av OMs börsvärde vilar på Jiway och budet på London Stock Exchange (LSE). OM-ledningens beslutskraft har charmat aktiemarknaden. Det finns det fog för. Går budet på LSE igenom är aktien köpvärd upp till 560 kronor. Risken är dock hög.

I februari presenterade OM planerna på att tillsammans med Morgan Stanley starta en paneuropeisk markandsplats, Jiway. OM:s börsvärde steg med 16 miljarder. Ett halvår senare lägger OM lägger fientligt bud LSE. Ytterligare 6 miljarder kronor adderas till marknadsvärdet. Sett i backspegeln står de två aggressiva besluten för mer än hälften av de 42 miljarder kronor OM värderas till idag. Det är bra utdelning då det ännu är osäkert om Jiway blir en succé eller om budet på LSE går igenom. Det säger allt om placerarnas starka förtroende för firma Per E Larsson och Olof Stenhammar.

Budet på LSE ser attraktivt ut både ur finansiell och strategisk synvinkel. Med det lyckade köpet av Stockholmsbörsen i färskt minne, borde OM inte ha några problem att höja budet på runt 12 miljarder kronor och ändå göra en god affär.

Så här kan en kalkyl se ut. OM räknar med att lägga 800 Mkr i strukturkostnader för att vinna kostnadssynergier på 400 Mkr från och med år fyra. Det ser rimligt ut. Stockholmsbörsen och Londonbörsens kostnader per transaktion är i stort sett lika. Med tanke på att Londonbörsen har 30 procent av Europas aktiehandel och Stockholmsbörsen bara 3 procent och att det inte kostar speciellt mycket mer att administrera ytterligare en transaktion så bör ny teknologi och effektivare administration få ihop ekvationen. Omräknat till idag är kostnadsbesparingen värd cirka två miljarder kronor netto.

På egna meriter tjänade LSE 420 Mkr i fjol. Aktiehandeln i Europa genomgår en revolution och har under de senaste tio åren vuxit med i snitt 20 procent per år. Då andelen av befolkningen som äger aktier bara är 10 procent mot 30 procent i Nordamerika finns det mycket växtkraft kvar. Detsamma gäller Londonbörsen där online-handeln kvävts i sin linda av höga avgifter för att administrera affärerna. En värdering på 20 gånger vinsten och totalt 8,4 miljarder kronor är därför rimlig. Nästan hela köpeskillingen kan därför OM räkna hem på bara kostnadsbesparingar och att passivt driva Londonbörsen vidare.

Problemet är att även andra spekulanter, såväl industriella som finansiella, sannolikt drar samma slutsats och ger sig in i en budstrid. Att passivt driva LSE vidare och gå förlorande ur striden är knappast något den OM-progressiva ledningen har i tankarna.

Ty den verkliga hävstången ligger på det strategiska planet. LSE är OM:s entrébiljett till Europa. Londonbörsens starka varumärke kan utnyttjas till att bli navet som alla andra europeiska aktiebörser snurrar runt. Dessutom kan LSE, som idag nästan uteslutande driver aktiehandel även bli en paraplybörs för optioner, terminer, warrants, börsnoterade fondandelar och andra aktierelaterade produkter som OM historiskt varit skickliga på att lansera.

Stora synergier finns även på systemsidan. Ett bättre sätt att marknadsföra sina system än att de fungerar på LSE är svårt att hitta. En annan marknad som också öppnar sig är den för försäljningen av handlar- och administrationssystem till mäklarhus. Det är svårt att uppskatta alla dessa positiva effekter. Men sannolikt är värdet flera miljarder kronor.

Sammantaget motiverar de två satsningarna på Jiway och LSE väl värderingen även om risken i OM är mycket högre än för bara några år sedan. Nu gäller det för ledningen att leverera allt det man lovat. Det har de gjort hittills. En värdering där budet går igenom och både omsättningstillväxt och vinstmarginaler kan bibehållas över 20 procent på sikt ger ett värde på 560 kronor. Det är 14 procent upp från dagens kurs på 492 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB