Analys: Undvik Centrecourt
Centrecourt ser ut att vara ett riskkapitalbolag men vill kalla sig för kunskapsföretag. Genom att arbeta med verksamhetsutveckling och kapitalförsörjning skapar Centrecourt värden för entreprenörer, investerare och Centrecourts aktieägare, enligt prospektet.
Enligt prospektet, som tagits fram tillsammans med Erik Penser Fondkommission, har det gått bra för Centrecourt. Avkastningen på investerat kapital var 37 procent 1998, 56 procent i fjol, och i år 119 procent fram till och med i augusti, omräknat till helår. Målet är att framöver hålla en avkastning på investerat kapital på 60 procent per år.
I dag är Centrecourt delägare i ett 20-tal företag, där börsnoterade C-tech, Biogaia och Precise Biometrics är några av de mer namnkunniga. Övriga portföljbolag är onoterade och verksamma främst inom IT och medicinteknik. I prospektet framgår däremot inte hur mycket aktier Centrecourt äger i sina portföljbolag eller hur mycket som investerats i dem.
Detta är förstås synnerligen anmärkningsvärt. Det enda som redovisas är en klumpsumma på 32 Mkr som avser investerat belopp. I en finstilt skriven kommentar till den finansiella utvecklingen heter det att Centrecourt valt att inte redovisa andelar eftersom dessa ”förändras kontinuerligt både vad avser storlek och värde”. Det står också att Centrecourts andelar i portföljbolagen påverkas av köp- och teckningsoptioner. Övriga uppgifter om optioner är ”konfidentiella”.
Det finns ett rutsystem i prospektet som ger viss bild av ägarandelarnas storlek och hur stora enskilda investeringar är. Enligt detta svarar ett av portföljbolagen för ett investerat belopp på ”mer än 6 Mkr” och ägarandelen i detta bolag är ”mindre än 5 procent”. 16 bolag har fått ”mindre än 2 Mkr” av Centrecourt för ägarandelar på mellan ”mindre än 5 procent” och ”mer än 20 procent”. Inget företag är namngivet så det är upp till var och en att gissa i vilken ruta respektive portföljbolag ska placeras. Man ska inte behöva gissa sig till vad ett börsnoterat företag är engagerat i.
Enligt VD Anders Eklund, som Ekonomi24 talat med, väljer Centrecourt att inte redovisa andelarna eftersom man vill ha fokus på den goda avkastningen. Och visst har avkastningen varit god, som ovan visats, men historiken är allt för kort för att eventuellt ge förtroende för framtida framgångar.
1,5 miljoner Centrecourt-aktier säljs för 23 kronor styck. Kursen ger Centrecourt ett värde på 191 Mkr. Den som tecknar sig för aktier får tillgång till projektbolag där ägarandelarna och de investerade beloppen är okända. De totala omsättningstillgångarna är 79 Mkr och emissionen väntas inbringa 31 Mkr till kassan.
Den som fortfarande funderar på att teckna sig för aktier i Centrecourt bör tänka lite till. För närvarande, innan emissionen, finns 150 aktieägare i Centrecourt, och för dessa finns ingen så kallad lock up-period. Det är sålunda fritt fram för dessa att sälja sina Centrecourt-aktier, något som givetvis underlättas av en börsnotering.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.